Verbouwing Gomarus College in Zuidhorn tot vluchtelingenopvang ligt op schema

De voormalige school aan de Brilweg in Zuidhorn
De voormalige school aan de Brilweg in Zuidhorn © Jan Been/RTV Noord
De gemeente Westerkwartier zet alles op alles om het voormalige Gomarus College in Zuidhorn over een week of drie klaar te hebben voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Om dat voor elkaar te krijgen vindt er op dit moment een grondige verbouwing plaats, waarbij alle centrale ruimtes en vroegere klaslokalen onder handen worden genomen.
De werkzaamheden begonnen twee weken geleden, er wordt gestreefd om de klus op 1 juni klaar te hebben.
Honderdvijftig Oekraïners worden straks opgevangen in de voormalige gereformeerde school voor voortgezet onderwijs. De lokalen waar vroeger biologie, wiskunde en Nederlands werd gegeven, worden ingericht als woonruimte. De aula wordt kook- en eetruimte en in de voormalige mediatheek komt de gezamenlijke ontspanningsruimte.
In de aula komt een gemeenschappelijke eetruimte
In de aula komt een gemeenschappelijke eetruimte © Jan Been/RTV Noord
Sinds de sleuteloverdracht twee weken geleden is er al het nodige gebeurd, maar klaar is het zeker nog niet. Bouwvakkers en elektriciens lopen af en aan en het is goed te zien waar de keuken komt, waar de wasruimte komt en waar de douches en wc's komen. Er is een keuken gebouwd waarin de vluchtelingen straks kunnen koken, 'We begonnen met een leeg gebouw, met grote ruimtes en over een week of drie wonen hier mensen. Het gaat snel', zegt locatiecoördinator Harjan Toutenhoofd.

Voortdurend overleg met de brandweer

Links en rechts steken nog pvc-buizen uit de wanden en het plafond voor de de elektrische bedrading. In een van de lokalen liggen al bedspiralen en nieuwe koelkasten staan klaar om in de keuken geplaatst te worden. 'We hebben voortdurend overleg met de brandweer over de brandveiligheid', zegt Erwin Van der Maesen de Sombreff van de gemeente Westerkwartier tijdens een rondleiding door het gebouw.
Het scheikundelokaal wordt verbouwd tot toilet- en doucheruimte
Het scheikundelokaal wordt verbouwd tot toilet- en doucheruimte © Jan Been/RTV Noord
'Op dit moment zijn er 150 Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Westerkwartier', zegt burgemeester Ard van der Tuuk, 'zestig mensen wonen in de gemeentelijke opvanglocaties in Grootegast en Sebaldeburen, negentig mensen wonen bij particulieren. In dit gebouw kunnen we 150 mensen opvangen, maar hoeveel het er worden weten we niet omdat het aantal vluchtelingen lijkt af te vlakken.'

Antikrakers zijn vertrokken

De acht jongeren die tot voor kort antikraak woonden in het gebouw zijn vertrokken. Ook de Gebiedscoöperatie Westerkwartier die in het pand huisde heeft plaatsgemaakt. In de lokalen waar ze woonden en werkten worden nu tussenwanden geplaatst. Het is nog een een heel gepuzzel om de ruimtes zo efficiënt mogelijk in te richten en daarbij ook rekening te houden met de privacy van de toekomstige bewoners.
Hoeveel de verbouwing van de school kost is nu nog niet te zeggen. Burgemeester Van der Tuuk: 'De gemeente schiet het geld voor en de rekening mogen we naar Den Haag sturen. We krijgen alles vergoed.'