Twee maanden cel geëist tegen verdachte van steekincident Paddepoel

Vrouwe justitia
Vrouwe justitia © RTV Noord
Een 58-jarige Stadjer moet wat betreft het Openbaar Ministerie (OM) twee maanden de cel in. Hij zou in mei 2019 bij het winkelcentrum in de Groningse wijk Paddepoel een 54-jarige man, eveneens uit de Stad, met een mes in diens arm hebben gestoken.
Hem wordt 'poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel' verweten.
De mannen zijn al 25 jaar bekenden van elkaar. Na een eerdere onderlinge woordenwisseling kwamen ze elkaar 's middags tegen in de buurt van een speelhoek in het winkelcentrum. Deze ontmoeting liep uit op een regelrechte ruzie. Aanvankelijk wilden de mannen buiten het winkelcentrum verder praten, maar juist daar liep het uit de hand. Er werd gescholden, geduwd en uiteindelijk gevochten.

Geslagen met een stok

Het latere slachtoffer van de messteek zou als eerste een stok uit zijn jas hebben gehaald. Daarmee zou hij de 58-jarige man één keer hebben geslagen. Die zou daarop een mes hebben getrokken en daarmee de 54-jarige in diens arm hebben gestoken. Getuigen van de vechtpartij belden de politie.
Agenten namen de gestoken man mee in de auto. De man moest zich onder behandeling van een arts stellen. Onderweg zagen agenten de 58-jarige verdachte lopen. Toen die werd aangehouden kwam het mes uit zijn broekzak tevoorschijn.

Gaven elkaar de schuld

Beide mannen ontkennen de aantijgingen. Tijdens de strafzaak gaven ze elkaar de schuld. Volgens de 58-jarige man zou het latere slachtoffer het letsel aan diens arm hebben opgelopen doordat hij tegen een spiegel van een auto was gevallen tijdens het vechten.
Het slachtoffer van de messteek stelde dat hij niet had geslagen met een stok. Deze had hij al eerder weggegooid. Maar volgens de officier is de stokslag bewezen. Daarmee heeft de 54-jarige man zich schuldig gemaakt aan mishandeling. Hij zou daarvoor een taakstraf van vijftig uur opgelegd moeten krijgen.

Blanco strafblad

Volgens de officier nemen de mannen geen verantwoordelijkheid voor hun daden en hebben ze elkaar die middag bewust opgezocht. 'De één had een stok in de aanslag en de ander had een mes op zak. Twee volwassen kerels die elkaar in een winkelcentrum én daarbuiten te lijf gaan. Op klaarlichte dag.' Ze matigde haar strafeis vanwege het blanco strafblad van de mannen en vanwege de oudheid van de zaak.
De 54-jarige man die letsel aan zijn arm overhield, vorderde vierduizend euro schadevergoeding. Hij lag een nacht in het ziekenhuis en kan naar eigen zeggen zijn arm niet goed gebruiken. De advocaten van de mannen pleitten voor vrijspraak voor hun cliënten.
De uitspraak is over twee weken.