Rechtbank verlengt tbs met dwang voor moordpoging in Van Mesdagkliniek

De Van Mesdagkliniek
De Van Mesdagkliniek © Sake Elzinga / ANP
De tbs met dwang van een 39-jarige man, die in 2014 in de Van Mesdagkliniek een medebewoner probeerde te wurgen met een touwtje van zijn trui, moet met twee jaar worden verlengd. Dat bepaalde de rechtbank van Groningen op dinsdag.
De tbs-patiënt klopte in de kliniek bij het slachtoffer op de deur met een smoes en duwde de deur open. De man werd geslagen en gestompt. Met het touwtje van zijn sweater werd zijn keel dichtgetrokken, tot hij bijna stikte.

Pedofiel

Dit deed hij samen met een 38-jarige medebewoner. De twee 'bestraften' het slachtoffer, omdat hij in de kliniek zat vanwege pedofilie. Beide mannen kregen in 2016 voor poging tot moord een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd.
Sinds oktober boekt de 39-jarige man vooruitgang, dat stellen deskundigen. Maar het nu zeven jaar durende tbs-traject van de man bestaat uit veel vallen en opstaan, omdat de man zich wisselend inzet bij zijn behandeling.
Ondanks de goede stappen vindt de rechtbank dat de maatregel voor de 39-jarige man nog twee jaar voort moet duren, omdat zonder een gedwongen behandeling de kans op een terugval nog te groot is.

Docu

De rechters gaven de man wel een een compliment mee voor zijn goede inzet, 'houd deze lijn aan'. Wanneer de tbs-status van de 38-jarige medebewoner opnieuw door de rechtbank wordt getoetst, is nog onbekend.
De 39-jarige man zal in het najaar van 2023 te zien zijn in een vierdelige documentaire over tbs-veroordeelden. De opnames daarvan werden vandaag tijdens de tbs-toetsing in de zittingszaal geschoten