Energielabel provinciehuis gaat van C naar A++

Gedeputeerde Fleur Gräper en directeur John Ottens van BAM met het energielabel
Gedeputeerde Fleur Gräper en directeur John Ottens van BAM met het energielabel © Provincie Groningen
De renovatie van het provinciehuis aan de Sint Jansstraat heeft ook voor het milieu vruchten afgeworpen: Het energielabel is gestegen van C naar A++. Voor een gebouw uit de jaren '60 en '90 is dat bijzonder hoog.
Het nieuwe energielabel is te danken aan noodzakelijk technisch onderhoud aan de buitenkant van het gebouw, waarbij de provincie de gelegenheid aangreep om ook de binnenkant verder te verduurzamen. Een jaar geleden werd al afscheid genomen van gas.

Eigen zonneparkje

De buitenkant werd aangepakt met 366 nieuwe kozijnen voor de kantoorkamers en ruim vijfduizend vierkante meter nieuwe isolatie voor het dak. Op een deel daarvan ligt nu ook een sedumdaktuin en een eigen zonnepark met ruim 650 panelen. Binnen werd onder meer de strijd aangebonden tegen de tocht. Daarvoor was tien kilometer kierdichting nodig.

'Flinke stap vooruit'

Met de maatregelen is volgens de provincie een flinke duurzame stap vooruit gezet. Zo wekken de nieuwe zonnepanelen minstens zoveel stroom op als het gemiddelde verbruik van tachtig huishoudens. De besparing op gas is relatief nog groter: vroeger werd er 250.000 kuub verstookt, goed voor zeker tweehonderd huishoudens.