Groningers aangehouden in onderzoek naar fraude; inval leidt tot toevallig ontdekt drugslab (update)

De inval bij het pand in Tynaarlo
De inval bij het pand in Tynaarlo © Persbureau Meter
Vijf mannen, waaronder inwoners van Groningen en Leek, zijn dinsdagochtend 10 mei aangehouden in Tynaarlo. De mannen worden verdacht van grootschalige fraude met de TVL-regeling (Tegemoetkoming Vaste Lasten, red.) en valsheid in geschrift.
Behalve inwoners van Groningen en Leek, gaat het om mannen uit Assen, Norg en Renkum. Allen zijn tussen de 26 en 59 jaar oud. Drie van hen zijn overgebracht naar het politiebureau in Zwolle, twee naar Apeldoorn.

Referentie vele malen hoger

De woningen van de mannen en een woning in de gemeente Opsterland zijn doorzocht, evenals drie kantoorpanden in Tynaarlo en in de gemeenten Lingewaard en Noordenveld. Daarbij is beslag gelegd op papieren en digitale administratie, drie personenauto's en negentienduizend euro contant geld.
'Aanleiding voor het onderzoek was een aangifte van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)', meldt het FIOD op hun website. 'Op tientallen TVL-aanvragen stonden zeer hoge referentie-omzetten, die vele malen hoger waren dan de omzetten die waren aangegeven bij de Belastingdienst.'
'Hierdoor leek het dat de ondernemers door de corona-epidemie een grotere omzetdaling hadden dan in werkelijkheid het geval was', aldus de FIOD. Het vermoeden is dat de vijf verdachten namens diverse bedrijven voor zes miljoen euro onjuiste TVL-aanvragen hebben ingediend bij de RVO. Bij deze aanvragen zijn vermoedelijk bewust valse omzetgegevens opgegeven, die onderbouwd zijn met valse documenten.'
'De aanvragers hebben mogelijk geprobeerd onjuiste voorstelling van zaken te geven om onrechtvaardig TVL te ontvangen', zegt het FIOD, dat meer aanhoudingen niet uitsluit.

Drugslab

Tijdens de inval is rond 17:00 uur bij toeval een drugslab ontdekt. De politie laat weten dat het lab niet in werking was en dat het LFO ingeschakeld is om het lab te ontmantelen. Of het drugslab en de verdachten van de fraude met elkaar te maken hebben, is nog niet bekend.