Politiek draait duimschroeven Bevrijdingsfestival aan: 'Gratis toegang of geen subsidie'

Bezoekers van het Bevrijdingsfestival in Stad
Bezoekers van het Bevrijdingsfestival in Stad © Tristan Braakman/RTV Noord
De organisatie van het Bevrijdingsfestival mag dan met trots terugkijken op het festival op de Drafbaan, politiek Groningen eist verandering. Ze willen dat het vragen van entree vanaf volgend jaar weer verdwijnt. Gebeurt dat niet dan is het verstrekken van subsidie ook verleden tijd.
Dat stelt een ruime raadsmeerderheid onder aanvoering van de PvdA in de gemeenteraad van Groningen. De gehele raad liet in de aanloop naar het festival al haar ongenoegen blijken over de entreeprijs van 5,91 euro per kaartje. Ook het college van burgemeester en wethouders was niet blij met de toegangsprijs die dit jaar werd gevraagd. Er werd overgegaan op een entreeprijs omdat festivaldirecteur Ebel Jan van Dijk geconfronteerd werd met een kostenstijging voor de organisatie van het festival.
'De sector heeft twee jaar stilgezeten en dat heeft geld gekost', zei hij bij de aankondiging van de maatregel. We willen een hoogwaardig festival blijven neerzetten met een kwaliteit line-up, dus daar vragen wij een bescheiden bijdrage voor', zegt directeur Ebel Jan van Dijk van het Bevrijdingsfestival Groningen. 'We zijn een organisatie zonder winstoogmerk, maar willen op de inhoud van het festival niet inleveren.'

Brede meerderheid

Een raadsmeerderheid wil woensdagavond via een motie afdwingen dat het Bevrijdingsfestival vrij toegankelijk moet zijn als de organisatie in aanmerking wil komen voor subsidie vanuit de gemeente Groningen. Dit jaar maakte de gemeente ruim 84.000 euro over aan subsidie. PvdA, GroenLinks, SP, CDA, VVD, PvdD, Stadspartij en ChristenUnie dienen de motie in. Zoals het nu lijkt zal het plan ook worden aangenomen, omdat de partijen een meerderheid in de gemeenteraad vormen.
Het Bevrijdingsfestival-podium in het Groninger Stadspark
Het Bevrijdingsfestival-podium in het Groninger Stadspark © Paul van Koelen

Terugval van tienduizenden

Het festival liet eerder al weten dat er 43.000 kaarten waren verkocht. In dat aantal zijn ook de gratis vergeven kaarten meegenomen. De tot voorheen gratis edities trokken meer toeschouwers. Zo kwamen er in 2019 zo'n 80.000 mensen en in 2018 waren er 135.000 duizend toeschouwers.

Verslaggever Mirre van de Klok sprak met PvdA-fractievoorzitter Julian Bushoff: