Provincie en overheden maken opnieuw geen bezwaar tegen gasbesluit

Gaswinning in Zeerijp
Gaswinning in Zeerijp © FPS/Jos Schuurmans
De provincie en de gemeenten in het aardbevingsgebied maken geen bezwaar tegen het gewijzigde gasbesluit van staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw. Daarin heeft hij besloten dit jaar iets meer gas te winnen dan aanvankelijk gedacht: 4,5 in plaats van 3,9 miljard kubieke meter gas.
De regionale overheden maakten in het verleden succesvol bezwaar tegen een gasbesluit. Meermaals veegde de Raad van State het gasbesluit van tafel en moest de toenmalig minister aanpassingen doen. Maar sinds 2019 zijn de overheden niet meer in bezwaar gegaan.

Risico's hetzelfde

De belangrijkste reden voor de provincie en gemeenten om nu geen bezwaar te maken is omdat de risico's van de hogere gaswinning vergelijkbaar zijn met de risico's van het oorspronkelijke besluit. Het Staatstoezicht op de Mijnen onderschrijft dat en verwacht dat het aantal aardbevingen niet toeneemt en ook qua schade wordt er geen groot verschil verwacht.
Met de iets hogere gaswinning dit jaar, kan het gasveld in Groningen in 2023 definitief op slot. Dat is volgens gedeputeerde Tjeerd van Dekken (PvdA) het allerbelangrijkste voor Groningen. 'Bezwaar maken tegen het gasbesluit zou alleen maar meer vertraging opleveren', zegt hij.