Oud St. Lucas ziekenhuis toneel van grootschalige oefening

Hulpdiensten trainen in Winschoten
Hulpdiensten trainen in Winschoten © 112Groningen
In het voormalig St. Lucasziekenhuis in Winschoten worden vijftig mensen gegijzeld. Althans, dat is het thema van de oefening die de politie en de andere hulpdiensten daar uitvoeren. Toch was het voor sommige omstanders even schrikken, want er zijn veel manschappen op de been.
De oefening, die om 16:00 is begonnen, wordt serieus aangepakt. Zo staan er mannen met kogelwerende vesten en bivakmutsen, zwaar bewapend. En hulpdiensten, ambulancepersoneel en politie. Iedereen speelt zijn of haar rol.
Bijna iedereen, want verkeersregelaar Roelf van der Wal is nog gewoon zichzelf. 'Mensen reageren enthousiast', vertelt hij. 'Die komen langs op de fiets, blijven even staan, kijken even wat er aan de hand is en fietsen dan door. Sommigen draaien later weer om. Er zijn ook mensen die met de auto komen en snel even een filmpje maken.'
Het valt mee hoe veel mensen schrikken, aldus Van der Wal. 'Ik hoor ook wel dat mensen zeggen dat het tijd is dat we zo'n oefening hebben. In het Westen gebeuren er gekke dingen, maar hier mogen ze ook wel goed voorbereid zijn. Je weet nooit wat er hier in het noorden gebeurt.'
Een jongen schrok toen hij de operatie zag. 'Er staat opeens zoveel politie, brandweer, ambulance. Dat staat hier normaal nooit.' Een vrouw en haar zoontje waren op een tip afgekomen. 'Zijn opa zei 'als je nog iets leuks wilt zien, moet je hier heen gaan.' Haar zoontje wil graag politieagent worden. 'Ik kijk alvast naar zijn toekomstige functie', lacht ze.
De oefening duurt waarschijnlijk nog de hele avond.