Kabinet zet crisisnoodopvang in voor asielzoekers Ter Apel; Veiligheidsregio vindt een locatie (update)

Asielzoekers slapen tegen een boom voor de opvang in Ter Apel
Asielzoekers slapen tegen een boom voor de opvang in Ter Apel © Martijn Klungel/RTV Noord
Het kabinet heeft de Veiligheidsregio Groningen gevraagd om de crisisnoodopvang in te zetten voor mensen die in het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel zitten. Inmiddels heeft de veiligheidsregio Groningen een locatie gevonden; niet in het gebied van de veiligheidsregio zelf, maar in Heerenveen.
'Gelukkig hebben we kunnen voldoen aan het verzoek van het kabinet', zegt woordvoerder Hans Coenraads van de veiligheidsregio Groningen over de locatie in Heerenveen. 'In die regio hebben ze die mogelijkheid.' Hij voegt er aan toe dat daar druk is gewerkt om daar alles in orde te krijgen en dat er al woensdagavond asielzoekers naar overgebracht kunnen worden. Het Centraal Orgaan Asielzoekers heeft bevestigd dat de crisisnoodopvang zich in Heerenveen bevindt. Daar zijn op een terrein aantal grote koepeltenten neergezet. Het COA heeft woensdagavond zo'n honderd asielzoekers met behulp van het Rode Kruis naar Heerenveen overgebracht.
Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel staan nu ook units van het Rode Kruis. De units zijn door het Rode Kruis aangeboden aan de gemeente. Volgens COA-woordvoerder Jacqueline Engbers zijn die daar ter ondersteuning van mensen, om ze bijvoorbeeld te kunnen voorzien van koffie en thee.
Het was dinsdagavond zo druk in Ter Apel dat het niet meer lukte om mensen op tijd over te brengen naar alternatieve locaties. Daardoor moesten in de nacht van dinsdag op woensdag mensen buiten slapen. Uiteindelijk hebben ze overnacht in wachtruimtes in het centrum. Er waren geen bedden voor hen.
'De crisisnoodopvang is het laatste scenario, iets wat het ministerie eigenlijk niet wilde inzetten', licht verslaggever Martijn Klungel toe. 'Dit wordt ingezet wanneer het COA zegt 'we kunnen asielzoekers niet meer opvangen'.' Dat gebeurde gisteravond. 'Voor het eerst sinds de crisis van oktober vragen ze nu hardop om hulp.'

Tijdelijk middel

De Veiligheidsregio Groningen is gevraagd om tweehonderd plekken ter beschikking te stellen. 'Het ministerie zegt: 'de crisis speelt in Groningen, dus we hebben het eerst aan Groningen gevraagd', vertelt Klungel. De Veiligheidsregio heeft de mogelijkheid dit te weigeren. Klungel: 'Dan gaat het ook niet door.'
Volgens Klungel is het een tijdelijk middel. 'Het is voor een paar weken, daarna moet er alsnog gezocht worden naar een oplossing voor de lange termijn.'
Staatssecretaris Eric van der Burg verwacht dat het ernstige tekort aan plekken nog bijna een week zal aanhouden.
'De crisis speelt zich af in Groningen en dus hebben we het eerst aan Groningen gevraagd'
Dit bericht is aangevuld met informatie over een locatie voor crisisnoodopvang die de veiligheidsregio Groningen gevonden heeft.