Gefrustreerd Donar moet ‘op alle vlakken’ beter spelen in thuisduel tegen Heroes

Donar verliest in Den Bosch van Heroes
Donar verliest in Den Bosch van Heroes © RTV Noord/Karel-Jan Buurke
De basketballers van Donar staan donderdagavond voor een zware opgave in het tweede duel van de halve finale tegen Heroes Den Bosch. De Groningers moeten in eigen huis ‘op alle vlakken’ beter presteren na een tumultueuze eerste wedstrijd met veel frustraties.
Thomas Koenis baalde na afloop van de wedstrijd in Den Bosch. ‘Het is natuurlijk teleurstellend zo’n verlies. We zaten niet goed in de wedstrijd. Het bleef de hele wedstrijd close, maar met zoveel balverlies is het heel moeilijk om een wedstrijd te winnen’, aldus de aanvoerder van Donar.

'Het is frustrerend'

Donar-coach Matthew Otten was na afloop zichtbaar geïrriteerd. ‘Het is frustrerend en het is een onnodig verlies. We hebben hun spelverdeler (Edon Maxhuni, red.) vroeg zijn gang laten gaan. We hielden ons niet aan het plan om hem onder druk te zetten. We hadden te veel balverlies waar ze uit konden scoren, en we konden niet lekker in de wedstrijd komen,’ zo vat de Amerikaanse Nederlander het samen.
Otten: 'We moeten op eigen veld terugslaan'

'Emoties niet onder controle'

Dat de frustraties hoog opliepen, bleek wel uit het feit dat Donte Thomas anderhalve minuut voor het einde de zaal uit werd gestuurd na een opstootje. Hij kreeg een onsportieve fout en vervolgens een technische fout, waardoor hij de wedstrijd niet af mocht maken. ‘Ik kon mijn emoties even niet onder controle houden. Ik was ook nogal kwaad over de uitslag. Het was een intense wedstrijd, maar het is nu klaar. Dat zal voor donderdag geen effect meer hebben’, aldus de Amerikaan.

'We gaan nog met Donte praten'

Otten voegt daaraan toe. ‘Het zijn de play-offs. Iedereen vecht, iedereen is emotioneel en iedereen wil winnen. Die dingen kunnen gebeuren en gelukkig raakte niemand geblesseerd. We gaan nog even met Donte (Thomas, red.) praten. Ik heb niet alles precies kunnen zien, maar het zijn de play-offs. Zolang er maar niemand geblesseerd raakt en hopelijk gebeurt het niet weer.’
Thomas: 'Ik had mijn emoties niet onder controle'
Thomas Koenis weet nog wel meer dingen die de volgende keer niet weer mogen gebeuren. ‘Zij speelden ook zone en daar waren we gewoon niet agressief genoeg in. We waren meer aan het passen, dan dat we de basket aan het aanvallen waren, dus daar moeten we zeker iets mee doen. Op alle vlakken moet het gewoon beter. Met name de bal beter in de ploeg houden, want als zij open dunks en lay-ups krijgen, dan is het heel lastig. Ook reboundend moeten we het zeker beter doen.’

'Terugslaan op eigen veld'

De 2.10 meter lange center vervolgt. ‘Ik denk niet dat we super scherp waren. Ik denk ook zeker wel dat ze agressiever waren en dat is misschien een stukje thuisvoordeel. Maar goed, dat wisten we van tevoren. We hebben hier eerder gespeeld. Diezelfde intensiteit en agressie moeten we zelf donderdag ook brengen. Ik heb er nog steeds hartstikke veel vertrouwen in.’
Koenis: 'Op alle vlakken moet het beter'
Donte Thomas sluit zich daarbij aan. ‘Onze verdedigende intensiteit ontbrak. Ze versloegen ons ook met de aanvallende rebounds en we hadden te veel balverlies. Als we dat donderdag beter doen, dan komt het wel goed.’
‘Het is een terugknok-wedstrijd, net zoals in de laatste serie (tegen Aris, red.). We moeten goed naar de beelden kijken en terugslaan op ons eigen veld’, besluit Otten.
De wedstrijd van Donar tegen Heroes in MartiniPlaza begint donderdagavond om 20.00 uur en is live te volgen via een stream bij RTV Noord.