Raad negeert wethouder en eist gratis Bevrijdingsfestival, directeur spreekt van voorbarigheid

Tegen de wens van de wethouder in heeft de voltallige gemeenteraad laten weten dat het Bevrijdingsfestival alleen nog subsidie krijgt als er weer sprake is van gratis entree. Wethouder Glimina Chakor vond het nog niet het juiste moment voor dat besluit, de gemeenteraad negeerde haar advies.
De gemeente Groningen maakte 84.000 euro subsidie over aan het festival. In aanloop naar 5 mei liet de voltallige gemeenteraad ook al weten dat ze erg ontstemd waren over de entreeprijs, het college van burgemeester en wethouders dacht daar net zo over. Politiek Groningen laat met het besluit van woensdagavond weten dat er alleen nog subsidie zal komen vanuit het Stadhuis als de entreeprijs wordt teruggedraaid.
Te snel
Festivaldirecteur Ebel Jan van Dijk vindt dat besluit 'vrij voorbarig. Volgens mij hebben we met elkaar afgesproken dat dit een pilot is en die wordt geëvalueerd. Dan vind ik dit vrij voorbarig, we hebben zoveel informatie gekregen en op basis daarvan gaan we met partijen in gesprek. Wij doen een traject in zorgvuldigheid en ik vind dat er op deze manier veel te snel conclusies worden verbonden. Door dit te doen laat je weten dat je de uitslag van de evaluatie niet serieus neemt.'

Verantwoordelijk wethouder Glimina Chakor (GroenLinks) liet aan de politici weten dat de desbetreffende motie wat haar betreft te vroeg komt. 'Laten we de uitslag van de evaluatie meenemen en dan besluiten of u de motie gaat indienen', waren haar woorden richting de raadsleden. Die woorden kwamen echter niet aan, de raad besloot anders. 'Het maakt niet zoveel uit of we er nu of straks over gaan stemmen', zei Daan Brandenbarg van de SP. 'De strekking is duidelijk: dat ding moet gratis', zei hij, doelend op het Bevrijdingsfestival. Chakor onderstreepte dat ze het wel eens was met de raad en dat ook het college voor een 'open en toegankelijk' festival is.
Uitzoekwerk
De raad besloot dus toch om een einde te maken aan de subsidiestroom als er wederom met ticketprijzen wordt gewerkt. De wethouder benadrukte nogmaals dat het besluit voor haar te vroeg komt. 'Er zijn ook nog een aantal zaken die we moeten uitzoeken. Bijvoorbeeld of we zomaar een subsidie kunnen stopzetten.' Om onder meer die reden wilde ze de evaluatie afwachten.
De festivaldirecteur is het eens met de stadsbestuurder. 'Laten we niet vergeten dat er ook 45.000 mensen zijn geweest die wel een kaartje hebben gekocht. Wij zijn geen commerciële partij, maar een stichting die op een gezonde manier invulling wil geven aan Bevrijdingsdag. Ik vind het heel belangrijk om te benoemen dat de geluiden en signalen die wij hebben gekregen ontzettend duidelijk zijn. Dat nemen we allemaal mee in de evaluatie, dat staat ook al gepland.'

Het verzoek om de subsidiekraan dicht te draaien op het moment dat het festival doorgaat op de ingeslagen weg, komt van de PvdA. Fractievoorzitter Julian Bushoff benadrukte dat het een feest voor iedereen moet zijn. 'Dat is de kracht. Op de vorige edities kwamen veel meer mensen af. Mensen die anders misschien nooit naar festivals gaan. Het moet weer voor iedereen toegankelijk zijn, voor zowel arm als rijk.' Hij benadrukte dat ook andere overheidslagen, zoals de provincie en Het Rijk, meer geld moeten bijleggen.
De festivaldirecteur laat weten dat dit besluit niet een claim legt op de volgende editie. 'Geenszins', antwoordt hij resoluut. 'Als dat wel het geval is dan zou ik de pilot ook niet serieus nemen.' Volgens hem is het eveneens te voorbarig om te concluderen dat zijn organisatie ook zonder subsidie van de gemeente Groningen kan.