Tenten aanmeldcentrum Ter Apel weer weggehaald

De noodunit van het Rode Kruis in Ter Apel
De noodunit van het Rode Kruis in Ter Apel © Didi Dresscher
De tenten die woensdagavond bij het aanmeldcentrum in Ter Apel zijn geplaatst, zijn donderdagochtend weer weggehaald. De noodopvang bleek uiteindelijk niet nodig, nadat het Rode Kruis vrijwilligers regelde om asielzoekers naar Heerenveen te brengen. De busjes die hiervoor nodig waren kwamen uit het hele land, tot aan Den Haag aan toe.
De tenten waren buiten de hekken van het aanmeldcentrum neergezet om de toestanden van dinsdagavond voor te zijn. Toen moesten tientallen asielzoekers buiten slapen, omdat er in het aanmeldcentrum geen ruimte meer was. Het Centraal Opvang Asielzoekers (COA) vond extra capaciteit in Budel, maar het lukte niet om vervoer te organiseren. Uiteindelijk werd besloten de mensen die buiten lagen alsnog binnen te laten en op te vangen in de kantoren en wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND).
Asielzoekers slapen tegen een boom voor de opvang in Ter Apel
Asielzoekers slapen tegen een boom voor de opvang in Ter Apel © Martijn Klungel/RTV Noord
De problemen bij het aanmeldcentrum ontstaan doorgaans in de avonduren. Het centrum sluit om 22.00 uur de deuren, waarna de asielzoekers die zich dan nog aanmelden, opgevangen worden in een nachtopvang. Die opvang zit regelmatig vol. Met kunst en vliegwerk lukte het de afgelopen maanden om mensen toch onderdak te bieden, maar dinsdagavond lukte dat dus niet.
De noodtenten net buiten het aanmeldcentrum in Ter Apel
De noodtenten net buiten het aanmeldcentrum in Ter Apel © Didi Dresscher

Rode Kruis biedt hulp aan

Dinsdagavond liep de nachtopvang wederom vol. Het COA probeerde angstvallig meer capaciteit te regelen en die werd gevonden in Budel. Het lukte het COA vervolgens niet om vervoer naar Budel te organiseren. De meest kwetsbare mensen werden binnengelaten, de rest moest buiten slapen. In de loop van de nacht besloot het COA toch iedereen binnen te laten en op te vangen in de wachtruimtes en kantoren van de IND.
Er zijn zelfs busjes vanuit Den Haag naar Ter Apel gekomen om mensen naar Heerenveen te brengen
Susan van Geijn, Rode Kruis
De beelden van asielzoekers onder dekentjes in de buitenlucht worden ook gezien door het Rode Kruis. Zij besluiten uit eigen initiatief een noodunit en koepeltenten naar Ter Apel te sturen. Deze worden woensdagavond in overleg met het COA naast het aanmeldcentrum geplaatst. Ze blijken uiteindelijk niet nodig, want wat het COA niet lukt, lukt het Rode Kruis wel.

Busjes uit Den Haag

Als zich woensdagavond wederom meer mensen aanmelden dan dat er plek is, dreigen de tenten daadwerkelijk ingezet te moeten worden. Er is namelijk wel vervangende opvang gevonden (dit keer in Heerenveen) maar het lukt wederom niet om vervoer te organiseren. Zover komt het uiteindelijk niet: het Rode Kruis doet een oproep onder haar vrijwilligers en uiteindelijk komen er tientallen vrijwilligers vanuit het hele land naar Ter Apel om de mensen naar Heerenveen te brengen.
Volgens een woordvoerder van het Rode Kruis zijn er zelfs vrijwilligers met busjes van het Rode Kruis vanuit Den Haag naar Ter Apel gereden, om de mensen naar Heerenveen te brengen.
Het kabinet heeft de Veiligheidsregio Groningen gevraagd om de crisisnoodopvang in te zetten, om zo meer opvangcapaciteit te organiseren.
'Je verwacht niet dat mensen op straat moeten slapen in dit land'