Eelco Eikenaar is de SP-wethouderskandidaat in Groningen

Oud-gedeputeerde Eelco Eikenaar
Oud-gedeputeerde Eelco Eikenaar © Provincie Groningen
Als de SP toetreedt tot het college van burgemeester en wethouders in Groningen, wordt oud-gedeputeerde Eelco Eikenaar wethouder namens de socialisten.
Eikenaar was tot 2019 gedeputeerde in Groningen. Hij was in die functie onder andere bezig met de gevolgen van de aardbevingsproblematiek.

'Ligt voor de hand'

'Het bloed kruipt waar het niet gaan kan', zegt Eikenaar over zijn mogelijke nieuwe rol. 'Ik wist altijd dat ik op een moment ergens terug zou keren, ik wist alleen nog niet in welke functie en waar.'
Waarom de gemeenteraad van Groningen? 'Ik ben hier geboren en getogen, heb wel een paar jaar in Amsterdam gewoond - vergeef het me, het was maar kort - maar dit is de stad waar ik mijn hele leven heb gewoond en geleefd, dus ik kan me niet zo goed voorstellen in welke andere stad ik wethouder zou worden. Dit ligt zó voor de hand.'

D66 op de schopstoel

Momenteel voeren GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en ChristenUnie onderhandelingen voor een college in Groningen. Mocht dat college er echt komen, dan verdwijnt D66 na 12 jaar uit het stadsbestuur.