Meer vrouwen bevielen thuis tijdens corona, geen extra gezondheidsproblemen

Meer vrouwen zijn thuis bevallen tijdens de coronapandemie
Meer vrouwen zijn thuis bevallen tijdens de coronapandemie © Herman Wouters/ANP
Tijdens de coronapandemie zijn meer vrouwen thuis bevallen, terwijl de gezondheidsuitkomsten voor moeder en kind gelijk bleven.
Dit blijkt uit onderzoek van het UMCG, de afdeling Verloskundige Wetenschap van Amsterdam UMC en de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen (AVAG) dat deze donderdag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Birth.

Strenge richtlijnen

Tijdens de coronapandemie golden strenge richtlijnen voor de geboortezorg, die waren opgesteld door beroepsorganisaties de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) en de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Diverse maatregelen moesten zwangeren en zorgmedewerkers beschermen tegen besmetting met het coronavirus.
Zo werd het aantal contactmomenten tot een minimum beperkt en mocht bij de bevalling maximaal één (extra) persoon aanwezig zijn. De zwangere werd verzocht alleen naar afspraken met de verloskundige te komen. Veel consulten vonden telefonisch of online plaats.
Thuisbevallingen gebeuren in Nederland op een veilige en gezonde manier
Hoofdonderzoeker prof. Corine Verhoeven

Twee groepen

In het onderzoek werden 5913 vrouwen opgenomen die een zwangerschap doormaakten met een laag risico en die onder behandeling waren van een verloskundige. De ene helft was zwanger tijdens de pandemie en de andere helft in het jaar daarvoor. Het bleek dat tijdens de pandemie meer vrouwen thuis bevielen (23,8%) dan in het jaar voor de pandemie (20,1%). Ook gaven meer vrouwen vooraf bij hun verloskundige aan dat ze graag thuis wilden bevallen.
Tijdens de pandemie bevielen ook meer vrouwen met pijnstilling. Deze trend is al langer gaande. Aan de andere kant werd bij minder vrouwen een ‘knip’ gezet om te zorgen dat de bevalling makkelijker verloopt. Ook deze trend is de laatste jaren landelijk zichtbaar.

'Veilig en gezond'

De gezondheidsuitkomsten voor moeder en kind, zoals vroeggeboorte, bloedverlies en geboortegewicht, bleven gelijk. Hoofdonderzoeker prof. Corine Verhoeven: ‘Dat zegt iets over de kwaliteit van zorg tijdens de pandemie, maar het bevestigt ook wat we al wisten uit eerdere studies: thuisbevallingen gebeuren in Nederland op een veilige en gezonde manier.’