In oorlog omgekomen slager krijgt struikelsteen op verzoek van inwoners Foxhol

Daan Hulsebos en Koos van der Span op de plek waar de stenen worden geplaatst
Daan Hulsebos en Koos van der Span op de plek waar de stenen worden geplaatst © Jeroen Willems/RTV Noord
Vrijdag worden de eerste 15 van bijna 170 zogenaamde Stolpersteine of struikelstenen in de gemeente Midden-Groningen onthuld in Foxhol. Op speciaal verzoek van het dorp zit daar ook een steen bij voor iemand van niet-Joodse afkomst. Slager Cornelis Nieboer werd tijdens de Tweede Wereldoorlog opgepakt voor het clandestien slachten van een varken. Hij overleed op 1 april 1942 in kamp Wewelsburg bij Paderborn.
Foxholster Daan Hulsebos deed onderzoek naar het oorlogsverleden van het dorp en vindt het een goede zaak dat er een steen voor Cornelis Nieboer komt.
'Of je nou Joods bent of niet, dat maakt niet uit. Hij was een van de Foxholsters die op 9 juli 1941 zijn opgepakt wegens frauduleus slachten. Samen met vier Joodse slagers is hij toen afgevoerd naar de stad Groningen. Ze zijn veroordeeld en vervolgens op transport gezet naar Duitsland en niet meer teruggekomen', zegt Hulsebos.

Stenen bij verzetsmonument

Normaal gesproken worden Stolpersteine geplaatst voor de woning waar de desbetreffende persoon heeft gewoond, maar dat is in Foxhol niet het geval. De stenen worden geplaatst bij het verzetsmonument aan de Pluvierstraat in het dorp. Op dat monument staat ook de naam van Klaas Nieboer, de zoon van Cornelis Nieboer.
'Hier in Foxhol gaf dat toch problemen omdat bepaalde woningen er niet meer zijn. Soms zijn er ook geen trottoirs waar ze ingelegd kunnen worden. En eigenlijk is dit een heel mooie centrale herdenkingsplaats in Foxhol', zegt voorzitter Koos van de Span van de Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen.

Nog meer struikelstenen

Volgende maand worden er nog meer stenen onthuld. Op 10 juni één Stolperstein in Harkstede en op 17 juni twaalf Stolpersteine in Hellum.
Wat zijn Stolpersteine?

‘Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is.’ Deze uitspraak uit de Talmud heeft kunstenaar Gunter Demnig tot leidraad gediend bij zijn ‘Stolpersteine’-project. Stolpersteine of struikelstenen zijn betonnen blokjes van 10 bij 10 centimeter met een messing plaatje die worden geplaatst bij het laatste eigen onderkomen van een slachtoffer van het naziregime en de jodenvervolging tussen 1933 en 1945. Op het messing plaatje zijn de naam en het geboortejaar van het slachtoffer, en de plaats en datum van overlijden gegrift.

Demnig weet zelf niet meer precies waarom hij het struikelstenen noemde, maar een kind verwoordde voor hem precies waar het om ging: je struikelt er niet letterlijk over, maar als je zo’n steen ziet struikelen je hart en je ziel.

Het Stolpersteine-project heeft inmiddels een enorme vlucht genomen zodat over heel Europa nu meer dan 70.000 struikelstenen te vinden zijn die ons steeds op een specifieke plek herinneren aan de verschrikkingen van oorlog en Holocaust.