Kieskeurige milieuboer frustreert inwoners Westerkwartier: ‘Ik gooi die zak wel in de kliko’

Gescheiden afval ligt klaar voor de milieuboer in Ezinge
Gescheiden afval ligt klaar voor de milieuboer in Ezinge © Niels Timmerman/RTV Noord
Inwoners van de gemeente Westerkwartier ergeren zich aan de kieskeurigheid van de milieuboer. Die laat steeds vaker zakken met gescheiden plastic afval staan.
Waarom? Dat is onduidelijk. Het gevolg is dat afvalzakken soms dagen in de berm liggen.
Milieuboer oorzaak van hoge afvalstoffenheffing
Inwoners van de gemeente Westerkwartier betalen bovengemiddeld veel voor de verwerking van hun afval, blijkt uit recent onderzoek van de Rekenkamer. De inzet van de milieuboer is een van de redenen van het hoge prijskaartje. Onderzoekers beschrijven deze wijze van inzamelen als een ‘luxe die uniek is in Nederland’.
De milieuboer komt wekelijks langs en zamelt relatief veel afvalstromen in: zeven. Bovendien zorgt de inzet van 25 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt volgens de onderzoekers voor hogere kosten. Concurrenten die tijdens de aanbesteding niet aan die voorwaarde van de gemeente konden voldoen, haakten af.
Wendy van den Bosch uit Leek scheidt haar vuilnis naar eigen zeggen al tijden op dezelfde wijze. De milieuboer haalde het altijd keurig op, tot een week of drie geleden.
Wat een gezeik, ik gooi ’m wel in de grijze container
Tom Tieman uit Ezinge

Afval waait over straat

‘Sindsdien nemen ze de helft van de tijd het plastic niet meer mee. Katten en vogels maken de zakken open, waardoor ik de straat moet afstruinen om het afval weer te verzamelen’, zegt Van den Bosch.
Tom Tieman uit Ezinge overkwam hetzelfde. ‘Ik heb die zak ondersteboven gehouden en doorgespit. Een week later zette ik hem opnieuw langs de weg, bleef-ie weer staan. Toen dacht ik: wat een gezeik, ik gooi ’m wel in de grijze container.’

In de kliko

Froukje Zijlstra-Stulp uit Marum gooide haar zak met plastic afval na een mislukte poging ook in de kliko. ‘Mensen snappen het niet meer en raken geïrriteerd. Zo werkt afvalscheiding averechts’, aldus Zijlstra.
Deze zakken bleven donderdag liggen in Noordhorn
Deze zakken bleven donderdag liggen in Noordhorn © Jan Been/RTV Noord
Dat bevestigde onderzoeker Erik van Dijk van Royal Haskoning woensdagavond in een raadsoverleg over afvalverwerking in Westerkwartier. ‘Bij te veel scheiden ontstaat het risico dat mensen de kont tegen de krib gooien en er bewust een potje van maken.’
Tieman zocht contact met de gemeente en kreeg te horen dat de zakken strenger worden gecontroleerd. ‘Waarom laat de gemeente dat niet vooraf weten?’, vraagt hij zich af.
Het is een rommeltje zo
Ine Leistra uit Ezinge

Afvalberg bij bakkerij

Ine Leistra bestiert een bakkerij in Ezinge. Omdat de straatjes om de hoek te smal zijn voor de wagen van de milieuboer, zetten buren wekelijks hun zakken bij hem op de stoep. De afgelopen weken bleef er steeds een deel staan.
‘Zelf had ik plastic jerrycans in stukken gezaagd en keurig in zo’n zak gedaan. Die namen ze ook niet meer mee. Toen ik er een week later naar vroeg, bleek dat ze hard plastic niet verwerken. Het is een rommeltje zo’, verzucht Leistra.
De afvalzakken naast de bakkerij, voordat de milieuboer langskwam
De afvalzakken naast de bakkerij, voordat de milieuboer langskwam © Niels Timmerman/RTV Noord

Folie in chipszak is boosdoener

Tieman ontving in een reactie op zijn vragen per mail een flyer van een ‘afvalcoach’ van de gemeente Westerkwartier. Het document bevat onder meer een lijst met 22 soorten plastic afval die niet in de zak mogen. Hij vermoedt nu dat het zilverkleurige folie aan de binnenkant van een zak chips de boosdoener is.
De vier inwoners die RTV Noord sprak voor dit artikel, vinden het systeem te ingewikkeld. Ze benadrukken dat er geen sprake is van onwil: het is simpelweg onduidelijk wat waar in moet.

Flyers en stickers

Wethouder Hielke Westra (CDA) legt uit dat het beleid niet is veranderd, maar dat de zakken inderdaad strenger worden gecontroleerd. De gemeente merkt dat er steeds vaker afval in de milieupuut belandt dat daar niet in hoort, terwijl de foutmarge juist wordt aangescherpt.
De milieupuut ligt klaar om opgehaald te worden in Ezinge
De milieupuut ligt klaar om opgehaald te worden in Ezinge © Niels Timmerman/RTV Noord
Om inwoners te informeren, heeft de gemeente in oktober twee afvalcoaches in de arm genomen. Begin dit jaar is in het huis-aan-huisblad aandacht besteed aan de milieupuut en deze weken wordt een flyer verspreid in Westerkwartier. Zakken die de komende weken nog blijven liggen, worden voorzien van een rode sticker met een verwijzing naar deze website.
Wethouder Westra snapt dat het voor inwoners wennen is. ‘Dit kost tijd, je moet er weer even bij nadenken. Als gemeente bereik je nooit meteen alle inwoners met zulke veranderingen. Bovendien is afval een onderwerp dat altijd voor reuring zorgt. We proberen het zo goed mogelijk te faciliteren.’
Reactie milieuboer
Bij Hoeksema’s Regionale Milieudiensten, het bedrijf achter de milieuboer, kunnen ze de frustratie van inwoners goed begrijpen. ‘Gedupeerden stappen naar onze medewerkers, maar wij kunnen hier niets aan doen. Wij hebben het nieuwe beleid van de gemeente uit te voeren. De communicatie hierover ligt ook bij de gemeente’, zegt woordvoerder Stefan Helder.