Het Hogeland wil Afghanen onderbrengen in Winsum en Zoutkamp

Twee Afghaanse evacués zitten in het gras bij de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp
Twee Afghaanse evacués zitten in het gras bij de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp © Kees van de Veen/ANP
De gemeente Het Hogeland en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) willen de 450 Afghaanse evacués die nu nog in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne verblijven, onderbrengen in Winsum en Zoutkamp.
Al langere tijd is de gemeente samen met het COA op zoek naar een andere plek voor de Afghanen. Het was oorspronkelijk de bedoeling van Defensie om de kazerne bij Zoutkamp voor een maand als noodopvang beschikbaar te stellen. Deze periode is meerdere malen verlengd. Het lijkt er nu op dat de vluchtelingen uiterlijk 31 juli echt weg moeten.

Containerwoningen

In Winsum kunnen 250 vluchtelingen terecht op de oude sportvelden van de voormalige voetbalvereniging Viboa. Het COA wil woonunits plaatsen op het terrein. Deze containerwoningen kunnen twee jaar gebruikt worden.
Op de velden wordt niet meer gevoetbald omdat Viboa samen met plaatsgenoot VV Hunsingo gefuseerd is tot VV Winsum. Voor deze nieuwe vereniging is even verderop een nieuw sportcomplex aangelegd.
Het oude viboa-complex in Winsum
Het oude viboa-complex in Winsum © Google Maps
Het is de bedoeling dat de oude velden van Viboa worden omgebouwd tot een bedrijventerrein. Het onderbrengen van de vluchtelingen moet de uitbreiding van het nog te ontwikkelen bedrijventerrein met de naam 'Het Aanleg' niet in de weg zitten. De woonunits kunnen daarom in principe voor maximaal twee jaar gebruikt worden op deze plek.
Het ijsbaanterrein in Zoutkamp
Het ijsbaanterrein in Zoutkamp © Google Maps

IJsbaan Zoutkamp

In Zoutkamp heeft de gemeente Het Hogeland twee plekken op het oog: de omgeving van de ijsbaan en het naastgelegen terrein, achter het gebouw van de marechaussee. Deze twee locaties moeten samen plek kunnen bieden aan de overige 200 Afghanen. Ook daar wordt gedacht aan woonunits die twee jaar kunnen blijven staan.
De locaties die in Zoutkamp op het oog zijn
De locaties die in Zoutkamp op het oog zijn © Google Maps

Vrijdagmiddag in gesprek met bewoners

De gemeente heeft al gesprekken gevoerd met diverse belangenverenigingen over de mogelijke plaatsing van de Afghanen. Ook de raad is geïnformeerd. Verder wil de gemeente de aankomende dagen in gesprek met de inwoners van beide dorpen. De gemeente hoopt draagvlak te vinden voor de plaatsing van de Afghanen. In Zoutkamp en Winsum zijn vrijdagmiddag informatiebijeenkomsten.
Omdat een deel van de kinderen onderwijs krijgt in Uithuizen, wil de gemeente Het Hogeland graag een plek vinden binnen de eigen gemeentegrenzen. Er zijn meerdere locaties onderzocht.

Eerste opvang

De Afghanen zijn op verzoek van de Tweede Kamer naar Nederland gehaald. In hun eigen land waren ze niet meer veilig onder het regime van de Taliban, die vorig jaar weer aan de macht kwamen. Het gaat vooral om tolken en ambassadepersoneel in dienst van de Nederlandse staat.
De opvang bij Zoutkamp was de eerste opvang voor evacués uit Afghanistan en was binnen enkele dagen helemaal vol. Daarna zijn ook kazernes elders in het land ingezet.