Aanleg brede groene dijk langs de Dollard begint

De Brede Groene Dijk
De Brede Groene Dijk © Waterschap Hunze en Aa's
De aanleg van de brede groene dijk bij de Dollard start deze maandag. Het gaat om de verbreding van de zeedijk over een lengte van 750 meter. Voor het project wordt klei gebruikt dat is gewonnen uit het Eems-Dollardgebied en is gedroogd in de zogeheten kleirijperij naast het Chemiepark in Delfzijl.
De aanleg van de brede groene dijk is een proefproject waarbij wordt onderzocht of de zeedijk ook voldoende sterk is als er klei wordt gebruikt in plaats van de huidige steenbekleding.

Voorbereidend werk is gedaan

In de afgelopen weken heeft EcoShape, het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert voor Waterschap Hunze en Aa’s en Rijkswaterstaat, de steenbekleding weggehaald en afgevoerd. In de komende weken wordt de klei vanuit de rijperij aangevoerd en op de dijk aangebracht.
De kleirijperij aan de Valgenweg in Delfzijl
De kleirijperij aan de Valgenweg in Delfzijl © Jan Been/RTV Noord

Driejarige proef

Het proefproject loopt drie jaar. In die tijd wordt de dijk in de gaten gehouden door EcoShape. Als de proef succesvol verloopt, wil het waterschap ook de rest van de zeedijk op deze manier aanpakken. Daarvoor worden dan langs de dijk meerdere kleirijperijen aangelegd.
Het transport van klei duurt tot medio juli, de afrondende werkzaamheden duren tot 1 oktober.