Eurohal Zuidbroek ingezet als crisisnoodopvang voor asielzoekers Ter Apel

Een groep asielzoekers uit Ter Apel komt aan bij de Eurohal in Zuidbroek
Een groep asielzoekers uit Ter Apel komt aan bij de Eurohal in Zuidbroek © Mario Miskovic/RTV Noord
De Eurohal in Zuidbroek is donderdagavond ingezet als crisisnoodopvang voor zo'n honderd asielzoekers uit Ter Apel. Met de ingreep kan voorkomen worden dat asielzoekers donderdagavond geen slaapplek hebben.
De crisisnoodopvang in Zuidbroek is in principe voor één nacht. Het is de eerste crisisnoodopvang in onze provincie. Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Eric van der Burg (VVD), heeft afgelopen woensdag de Veiligheidsregio Groningen gevraagd om in totaal 200 crisisnoodopvangplekken te realiseren.
Asielzoekers uit Ter Apel komen aan bij de crisisnoodopvang in Zuidbroek
In de Eurohal staan zo'n vijftig veldbedden opgesteld. Ook liggen er in de evenementenhal vijftig matrassen op de grond. Volgens personeel is de plek in zo'n twee uur gereed gemaakt voor de komst van de asielzoekers uit Ter Apel.
Een crisisnoodopvang in Heerenveen werd afgelopen woensdag al geopend. Daar is plek voor maximaal honderd asielzoekers. Daar komt de crisisnoodopvang in Zuidbroek nu bij.

Staatssecretaris in Zuidbroek

Van der Burg zelf nam ook poolshoogte in Zuidbroek. Hij kwam na middernacht aan bij de Eurohal. Eerder op de dag was hij ook in Ter Apel om 'vooral met medewerkers te praten en te kijken wat hij kan doen', aldus zijn voorlichter.
Staatssecretaris Eric van der Burg loopt de Eurohal in Zuidbroek binnen
Staatssecretaris Eric van der Burg loopt de Eurohal in Zuidbroek binnen © Mario Miskovic/RTV Noord

Uitzonderlijk

Het is uitzonderlijk dat zogenaamde crisisnoodopvang wordt ingezet. Het komt alleen in beeld wanneer het COA de wettelijke taak om asielzoekers op te vangen, niet meer kan uitvoeren. Sinds de start van de crisis in oktober vorig jaar, is dit voor het eerst dat het COA de crisisnoodopvang inzet. Locaties die ook gebruikt worden om mensen op te vangen bij een ramp, worden dan ingericht om asielzoekers op te vangen.

Kunst en vliegwerk

Het COA verwacht met deze ingreep voldoende plekken te hebben voor asielzoekers die donderdagnacht aankomen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.
Al maanden probeert de opvangorganisatie met veel kunst en vliegwerk iedereen een bed te geven. Door een tekort aan opvangplekken lukt dat niet altijd. Afgelopen dinsdagavond sliepen daarom tientallen asielzoekers tijdelijk op het grasveld voor het aanmeldcentrum.
Asielzoekers uit Ter Apel betreden de Eurohal in Zuidbroek
Asielzoekers uit Ter Apel betreden de Eurohal in Zuidbroek © Mario Miskovic/RTV Noord