Staatssecretaris bij crisisopvang: ‘Dit is niet zoals je het hebben wilt’

Vluchtelingen komen aan in Zuidbroek
Vluchtelingen komen aan in Zuidbroek © Mario Miskovic/RTV Noord
Hij is blij om te zien dat zo’n honderd asielzoekers een dak boven hun hoofd hebben in Zuidbroek. ‘Want ik wil gewoon geen mensen op straat hebben slapen’, zegt staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) van Justitie en Veiligheid. Maar hij weet ook dat een crisisnoodopvang geen oplossing biedt voor een structureel probleem.
‘Dit is niet zoals je het hebben wilt’, erkent hij donderdagnacht in Zuidbroek. Rond half 1 's nachts komt de auto van Van der Burg aanrijden bij de Eurohal, het gebouw achter het Van der Valk-hotel in het dorp. Even daarvoor was hij nog in Ter Apel. Binnen in de hal staan zo’n vijftig veldbedden en liggen op de grond nog eens vijftig matrassen.
Bekijk de reactie van staatssecretaris Van der Burg:
'Je wilt liever gewoon normale opvang voor mensen die om asiel komen vragen'

Met de bus uit Ter Apel

Het personeel van het hotel heeft in twee uur tijd alles klaargemaakt voor de honderd asielzoekers. Voor de vluchtelingen is geen plek in Ter Apel, want het aanmeldcentrum zit vol. In twee ritten zijn de asielzoekers met de bus naar Zuidbroek gebracht.
Het is een gemixt gezelschap. Jonge mannen roken buiten hun sigaret. Gezinnen met kinderen lopen met hun koffer alvast naar binnen om een plekje uit te zoeken.
Asielzoekers stappen de bus uit bij de Eurohal in Zuidbroek
Asielzoekers stappen de bus uit bij de Eurohal in Zuidbroek © Mario Miskovic/RTV Noord
‘We hebben besloten om iedereen die donderdag is binnengekomen in Zuidbroek onder te brengen’, verklaart adjunct-regiomanager Gert-Jan Stuivenberg van het COA het gezelschap. ‘Het is altijd een uitdaging om te bepalen welke doelgroep je dan hier naartoe stuurt. Deze mensen zijn ongesorteerd, om het maar zo te zeggen. Zij staan aan de eerste dag van hun proces.’

Bekijk de reactie van Gert-Jan Stuivenberg (COA):
'Godzijdank is het nu gelukt, deze mensen hebben een bed'
De crisis in Ter Apel wordt volgens Van der Burg veroorzaakt door verschillende zaken. ‘Er komen los van Oekraïne veel mensen naar Nederland, statushouders kunnen niet doorstromen naar woningen en er zijn gewoon te weinig asielzoekersplekken.’ En dus moeten er sinds deze week met spoed noodopvanglocaties worden gevonden. ‘Daar gaan we de komende dagen mee door.’

Meer opvangplekken nodig

Het probleem van te weinig plekken blijft echter bestaan. Dat lossen de noodlocaties niet op. Voor een nacht wel, maar niet structureel. Toch is de staatssecretaris voorzichtig positief over extra plekken voor asielzoekers.
’Langzaam maar zeker komen er plekken bij, maar het gaat te langzaam. Er moeten meer gemeenten zijn die opvang willen bieden. Elke dag melden zich burgemeesters die willen helpen, maar het zijn er nog te weinig.’
Godzijdank is het nu gelukt, deze mensen hebben een bed
Gert-Jan Stuivenberg, adjunct-regiomanager COA

Frustratie

Stuivenberg deelt die mening. ‘Het frustreert enorm’, zegt hij. ‘Het is voor niemand fijn dat je elke dag moet afwachten of het gaat lukken. Godzijdank is het nu gelukt, deze mensen hebben een bed.’ Maar als hij de volgende ochtend wakker wordt, begint dezelfde zoektocht opnieuw.

Extra aanmeldcentrum

De staatssecretaris in ondertussen ook bezig met plannen voor een tweede aanmeldcentrum. In de Tweede Kamer klinkt de laatste dagen steeds harder de roep om Ter Apel op die manier te ontlasten, want nu kunnen asielzoekers zich alleen maar hier melden. Van der Burg begrijpt die vraag.
‘Absoluut en daar ben ik ook mee bezig’, legt hij uit. ‘Er wordt nu concreet gekeken waar het kan, maar het moet eerst nog wel geregeld worden. Ik kan nu nog niet zeggen wanneer dat zover is.’
Tot die tijd blijft Ter Apel dus te maken houden met een vluchtelingenstroom. En bestaat de kans dat er dagelijks naar tijdelijke noodopvangmogelijkheden moet worden gezocht.