Cosis gaat geen Wmo-zorg meer leveren in Oldambt, Pekela en Stadskanaal

Een woonlocatie van Cosis in Stadskanaal
Een woonlocatie van Cosis in Stadskanaal © Cosis
Cosis biedt de komende vier jaar geen Wmo-zorg aan in de gemeenten Oldambt, Pekela en Stadskanaal. Volgens de zorgorganisatie is het financieel niet meer mogelijk.
Dat staat in een brief die is verstuurd aan familie van cliënten. Cosis helpt mensen met verstandelijke en psychische beperkingen, met onder meer dagbesteding en ambulante zorg (dat is zorg bij de mensen thuis - red.). Daar komt dus een einde aan.
Het werk in de drie gemeenten moet voor de komende vier jaar opnieuw aanbesteed worden. De inschrijving daarvoor sloot op 2 mei, later deze maand wordt bekend welke aanbieder het mag gaan doen.

'We ervaren steeds meer prijsdruk'

Cosis zal dat in elk geval niet zijn, want het besloot zich niet in te schrijven.
'Helaas is ons huidige contract al niet kostendekkend en ervaren we steeds meer prijsdruk bij de nieuwe aanbestedingen', staat in de brief. 'Een nieuw contract met de gemeenten tegen het nieuwe tarief, leidt tot een een hoger financieel verlies. En dat heeft onherroepelijk gevolgen voor de kwaliteit van zorg, want op basis van de geboden tarieven kunnen wij niet de gewenste kwaliteit bieden.'

Gemeenten: 'Net tarief, goede voorwaarden'

Wethouder Gert Engelkens van Oldambt, namens de drie gemeenten verantwoordelijk voor de gezamenlijke inkoopprocedure, ziet dat anders. 'We bieden een net tarief en goede voorwaarden', stelt hij.
Voor de cliënten van Cosis verandert voorlopig nog niets. Dat gebeurt pas als de gemeenten de nieuwe aanbieders hebben gekozen. Als dat duidelijk is, krijgen ze andere begeleiders.

Veertig aanbieders dingen mee

In totaal dingen veertig partijen mee naar het Wmo-werk (Wet maatschappelijke ondersteuning) in de drie gemeenten. Wethouder Engelkens noemt dat 'een mooi aantal'.