Airport Eelde leed van alle Nederlandse luchthavens het meest onder corona

Een medewerker begeleidt een landend vliegtuig
Een medewerker begeleidt een landend vliegtuig © Groningen Airport Eelde
Van alle Nederlandse luchthavens heeft Groningen Airport Eelde de grootste 'coronaklap' gehad. In de coronajaren 2020 en 2021 daalde het aantal vluchten er met 80 procent.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, waarover RTV Drenthe bericht.
Het CBS vergeleek het aantal vluchten met 2019, het jaar voordat corona zijn intrede deed. In zowel 2020 als 2021 lag op Groningen Airport Eelde het aantal vluchten 80 procent lager.

Nog geen herstel in eerste kwartaal

Dat is op dit moment nog altijd niet hersteld. In het eerste kwartaal van 2022 trok Eelde 36 procent van het aantal vluchten vergeleken met het eerste kwartaal van 2019.
Dat is al wel een stijging van 12 procentpunt ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar.

Maastricht had de beste cijfers

Van alle Nederlandse luchthavens kreeg Groningen Airport Eelde, dat dit jaar negentig jaar bestaat, relatief gezien de grootste klap te verduren. Op Schiphol was er tijdens de coronajaren sprake van een halvering van het aantal vluchten.
Maastricht Airport deed het nog het best. De Limburgers wisten de daling beperkt te houden tot 15 procent in 2020 en 8 procent in 2021. Dat komt doordat er op het vliegveld sprake was van een flinke toename van het aantal vrachtvluchten, aldus het CBS.