Fraudeurs krijgen cel- of taakstraf voor zwendel met SNN-subsidie

SNN
SNN © Archief RTV Noord / SNN
Een 65-jarige man uit Leeuwarden moet voor het frauderen met subsidies van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) een celstraf van 22 maanden uitzitten.
Dit is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Ook moet de man bijna 3,5 ton terugbetalen van de rechter.
Een 55-jarige man uit Winschoten, die een kleinere rol in de fraudezaak had, moet een taakstraf van 180 uur uitvoeren. Hij moet 59.000 euro terugbetalen.

Uitgegeven aan machines, auto's en lonen

De 65-jarige man regelde tussen 2009 en 2017 voor andere bedrijven geld voor haalbaarheidsonderzoeken, op basis van de subsidieregeling Noordelijke Innovatie Faciliteit (NIOF). De bedragen werden door die bedrijven echter besteed aan machines, auto’s en lonen voor de werknemers.
SNN kwam hier achter nadat in 2013 de fraudepreventieaanpak was opgestart. Daaruit kwam naar voren dat er voor ruim 1,6 miljoen euro is uitgekeerd aan 39 niet-bestaande onderzoeksprojecten. De rapporten die hiervoor waren ingediend, waren grotendeels vervalst of gekopieerd van internet.

Acht arrestaties

Acht mensen werden in 2018 in deze oplichtingszaak opgepakt. Alleen de mannen uit Leeuwarden en Winschoten stonden terecht. De overige verdachten betaalden het onterecht gekregen subsidiegeld terug, of er was te weinig om hen strafrechtelijk te vervolgen.