Voorlopig geen opvang Afghanen bij ijsbaan Zoutkamp: 'Er is nog onvoldoende draagvlak' (update)

Afghaanse kinderen spelen op het terrein van de kazerne in Zoutkamp
Afghaanse kinderen spelen op het terrein van de kazerne in Zoutkamp © Kees van de Veen/ANP/Hollandse Hoogte
De informatiebijeenkomst in Zoutkamp, waar de gemeente Het Hogeland haar plan zou toelichten om 200 Afghanen op te vangen in woonunits bij de ijsbaan in het dorp, gaat vrijdag niet door.
‘Na twee gesprekken met Dorpsbelangen, Ondernemersvereniging Zoutkamp en de ijsvereniging heeft de gemeente nog onvoldoende draagvlak ervaren om aan direct omwonenden van de ijsbaan een plan te kunnen presenteren’, schrijft de gemeente. ‘We moeten hier meer uitzoekwerk doen’, vindt burgemeester Henk Jan Bolding. De informatiebijeenkomst, die vrijdagmiddag zou plaatsvinden, is uitgesteld tot nader orde.

Geen afstel

'Maar van uitstel komt geen afstel', zegt Bolding vrijdagmiddag. 'Deze mensen komen niet op straat en worden ook niet in een sporthal gehuisvest.' De burgemeester is daar vrij stellig over. Bolding eerst nog onderzoeken of er geen parkeerproblemen in het dorp ontstaan een ook wil hij weten of locatie wel veilig is. 'Er is veel water in de buurt. Daar moeten we rekening mee houden. Verder moet voorkomen worden dat er teveel auto's in de dorpskern komen. Want Zoutkamp is ook een toeristische trekpleister.'
Desalniettemin is de burgemeester er van overtuigd dat de Afghanen terecht kunnen in de geplande locatie in Zoutkamp.

'Niet direct blij'

Dorpsbelangen Zoutkamp zei vrijdagmorgen op Radio Noord al 'niet direct blij' te zijn met het plan van de gemeente om 200 van de 450 Afghaanse vluchtelingen die nu nog in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne zitten, onder te brengen in de dorpskern.
De gemeente Het Hogeland is samen met het COA al langere tijd op zoek naar een andere opvanglocatie voor de 450 Afghaanse evacués. Het was oorspronkelijk de bedoeling om de kazerne bij Zoutkamp voor een maand als noodopvang beschikbaar te stellen. Deze periode is meerdere malen verlengd. Het lijkt er nu op dat de vluchtelingen uiterlijk 31 juli echt weg moeten.

Update

Het artikel is aangevuld met opmerkingen van burgemeester Bolding uit het radiogesprek van vrijdagmiddag op Radio Noord.