Actie bij Groningen Airport Eelde voor minder luchtvaart

Een protestspandoek op het vliegveld
Een protestspandoek op het vliegveld © Mario Miskovic/RTV Noord
Voor de deur van de terminal van Groningen Airport Eelde wordt gedemonstreerd om de overlast en vervuiling door het vliegverkeer tegen te gaan. Het protest in Eelde is onderdeel van een grote manifestatiedag bij zes luchthavens in Nederland met als doel het laten krimpen van de luchtvaart.
Naast het protest in Eelde wordt er deze zaterdag gedemonstreerd op Schiphol en bij de regionale vliegvelden in Eindhoven, Rotterdam, Maastricht en Lelystad.
'Wij willen iedereen laten zien dat de luchtvaart te groot wordt voor zo'n klein land als Nederland', zegt voorzitter Marc Huiberts van Drenthe Blijft Stil. 'We zijn tegen de uitbreiding van de luchtvaart en we vinden het beter als we minder vliegen met elkaar.'
Protest op Groningen Airport Eelde

Moet Eelde dicht?

Intussen zien de demonstranten het vliegverkeer alleen maar toenemen. Ze zijn bang dat het gaat leiden tot meer overlast en meer vervuiling. Ze noemen de overlast een politieke keuze, waar omwonenden van een luchthaven last van hebben. Maar wat ook gevolgen heeft voor de rest van Nederland.
Het zwaartepunt van de demonstratie ligt bij Schiphol. Daar is met afstand het meeste vliegverkeer en is de overlast ook het grootst. De demonstranten willen dat Schiphol juist krimpt in plaats van groeit en ze pleiten voor de sluiting van kleinere verliesgevende luchthavens, zoals Eelde.
We moeten niet iedere twee weken met het vliegtuig een weekend naar Barcelona, Rome of Praag
Marc Huiberts, voorzitter Drenthe Blijft Stil
'Groningen Airport Eelde is een luchthaven met heel weinig vliegverkeer, maar dat tegelijk zo ontzettend veel belastinggeld kost om het draaiende te houden', zegt Huiberts. Hij ziet de luchthaven het liefst sluiten. 'Het is typerend dat een luchthaven als deze in het weekend dicht is...'
Mensen luisteren tijdens het protest naar een spreker
Mensen luisteren tijdens het protest naar een spreker © Mario Miskovic/RTV Noord

Vijf over twaalf

Tijdens de manifestatie in Eelde spreken onder anderen directeur Lutz Jacobi van de Waddenvereniging, een aantal statenleden uit Friesland en Drenthe en is er een stiltemoment om vijf over twaalf, omdat het volgens de organisatie al vijf voor twaalf is geweest.
'Ik ben niet tegen vliegen', benadrukt Huiberts. 'Mensen moeten vooral vakantie kunnen vieren in een ver land als ze dat prettig vinden, maar we moeten niet iedere twee of drie weken met het vliegtuig een weekend naar Barcelona, Rome of Praag doen. Dat is waar het om gaat.'