Veiligheidsregio: Geen nieuwe crisisnoodopvang in Groningen

De poorten bij het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel
De poorten bij het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel © Martijn Klungel/RTV Noord
Voorzitter Koen Schuiling (VVD) van de Veiligheidsregio Groningen gaat er vrijdagmiddag niet vanuit dat er nieuwe crisisnoodopvanglocaties in Groningen worden geopend. Als dat wel gebeurt 'dan is er echt iets misgegaan', stelt hij.
Volgens Schuiling heeft staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) beloofd dat de crisisnoodopvang in Zuidbroek slechts één nacht nodig zal zijn. 'De mensen in Zuidbroek worden naar een andere locatie gebracht, hopelijk naar locaties buiten onze regio omdat we al heel zwaar belast zijn', stelt Schuiling.

Vijftig personen naar Geleen

Het COA brengt vrijdagavond vijftig personen vanuit Ter Apel naar Geleen, waar ze onderdak krijgen in een pand, dat eerst bedoeld was voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. De groep van honderd mensen, die donderdagavond in allerijl naar de Eurohal in Zuidbroek is gebracht, krijgt een nieuw onderkomen. Deze mensen zijn naar Nijmegen gebracht, waar ze gehuisvest worden in een pand voor vluchtelingen uit Oekraïne.
Met deze reguliere uitstroom van asielzoekers naar vrijkomende plekken elders in het land verwacht het COA het komend weekend voldoende opvangplekken in Ter Apel te hebben.

Eurohal Zuidbroek voor één nacht gebruikt

Afgelopen donderdag werd de Eurohal in Zuidbroek ingericht als zogenaamde crisisnoodopvang om te voorkomen dat asielzoekers opnieuw urenlang buiten moesten verblijven. Dinsdagavond gebeurde dat: tientallen asielzoekers lagen op het grasveld voor het asielzoekerscentrum. De meesten waren al in dekens gewikkeld en waren zich aan het klaarmaken om daar te gaan slapen.
Vluchtelingen komen aan in Zuidbroek
Vluchtelingen komen aan in Zuidbroek © Mario Miskovic/RTV Noord
Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) zag de beelden en vroeg de Veiligheidsregio Groningen de volgende dag om crisisnoodopvang te regelen. Het is uitzonderlijk dat crisisnoodopvang wordt ingezet en dat gebeurt alleen wanneer het COA de wettelijke taak om asielzoekers op te vangen niet meer kan uitvoeren.

Telefoontje zorgde voor 'heel veel irritatie'

Het telefoontje van de staatssecretaris zorgde voor 'heel veel irritatie' bij Schuiling. Al maandenlang stelt de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen dat er in Groningen voldoende wordt gedaan voor het Nederlandse asielsysteem, onder meer vanwege het aanmeldcentrum in Ter Apel.
Ook de staatssecretaris gaf medio april toe dat het vluchtelingenprobleem geen probleem van de gemeente Westerwolde moest zijn 'maar van mij', aldus Van der Burg toen. Hij beloofde in gesprek te gaan met andere gemeenten om asielopvang te realiseren. Op die manier zou Ter Apel ontlast worden.
Schuiling heeft zich daarom ook hardop afgevraagd, waarom de staatssecretaris in eerste instantie niet andere veiligheidsregio's heeft gebeld voor de realisatie van crisisnoodopvang. 'Gelukkig hebben we ook Heerenveen bereid gevonden om een bijdrage te leveren', zegt Schuiling.

'Dwang zal toch moeten, anders komen we niet verder'

De crisisnoodopvang is eigenlijk alleen bedoeld als pleister op een wond. Zo'n opvang is voor een paar nachten en niet geschikt voor langer verblijf. Om het probleem op de lange termijn op te lossen is het realiseren van extra opvangplekken een oplossing. Ook neemt de roep voor een tweede aanmeldcentrum toe.
De verwachting was dat eind januari zo'n tweede aanmeldcentrum open kon, maar geen enkele gemeente was bereid om zo'n locatie binnen hun gemeentegrenzen te realiseren.
'Men vindt het dan soms moeilijk dat men de gemeenten een aanwijzing geeft. Toch zal dat moeten, anders komen we niet verder', concludeert Schuiling (VVD) vrijdag.
'Je verwacht een structurele oplossing'

Het bericht is aangevuld met het nieuws dat er vrijdagavond vijftig personen van Ter Apel naar Geleen worden gebracht.