Mollema grijpt net naast ritwinst in Ronde van Italië

Bauke Mollema tijdens de zevende etappe in de Giro
Bauke Mollema tijdens de zevende etappe in de Giro © ANP
Bauke Mollema heeft vrijdag in de zevende etappe van de Ronde van Italië naast de ritzege gegrepen. De Groninger glipte mee in een kopgroep, maar moest zijn meerdere erkennen in landgenoot Koen Bouwman (Jumbo-Visma).
De etappe voerde het peloton van Diamante naar Potenze, een rit over 196 kilometer. Onderweg stonden meerdere beklimmingen op het programma.

Drie Nederlanders voorop

Mollema toonde zich strijdlustig en bevond zich in een kopgroep met landgenoten Bouwman en Tom Dumoulin. Ook de Italiaan Davide Formolo zat mee. Het viertal kreeg ruim vijf minuten voorsprong van het peloton en mocht strijden voor de ritzege.
Op de laatste beklimming van de dag probeerden de koplopers elkaar om en om uit het wiel te rijden, maar geen enkele poging had succes. Alleen Dumoulin moest zijn drie medevluchters laten gaan.

Trek strijdt op twee fronten

In de straten van Potenza kwam het aan op een sprint. Bouwman zette fel aan en sloeg een mooi gat. Mollema probeerde zijn landgenoot nog bij te halen, maar moest genoegen nemen met plek twee. 'Jammer dat ik het niet kon afmaken. In de vlucht hoefde ik niet zoveel te doen, omdat onze ploeg erachter reed in het peloton', vertelde Mollema.
Zijn ploeggenoot Juanpe Lopez is drager van de roze leiderstrui. Trek Segafredo streed op twee fronten. Mollema in de aanval en voor de verdediging van de koppositie in het algemeen klassement.

Alles gegeven

Mollema wist dat Bouwman snel was in de laatste honderden meters. 'We kennen elkaar allemaal en het was leuk om met hen in de vlucht te zitten,' zei hij over zijn landgenoten, Bouwman, Tom Dumoulin en Wout Poels in de ontsnapping. 'Het was niet mogelijk om Bouwman te verslaan, maar ik heb alles gegeven.'
Bij winst had Mollema een trilogie op zijn naam gehad: etappezeges in alle drie de grote ronden.