Laatste competitiewedstrijd van FC Groningen in het teken van afscheid nemen

Na een matig seizoen speelt FC Groningen zondag hoogstwaarschijnlijk de laatste wedstrijd van het seizoen tegen SC Cambuur. Na afloop wordt er afscheid genomen van Danny Buijs, Adrie Poldervaart, Edwin Bolt, Bart van Hintum en Mo El Hankouri.
Lange tijd leek het erop dat FC Groningen het seizoen zou afsluiten met het spelen van play-offs voor Europees voetbal. Voor de winterstop won de ploeg van Danny Buijs slechts vier keer, maar na de hervatting ging het een stuk beter. De ondergrens leek hoger te liggen: er werd meer gewonnen en de achtste plaats werd lang voor het einde van de competitie bereikt.

Geloof in play-offs vervlogen

Na de belangrijke overwinning in Utrecht, leek het toetje dan ook al vroegtijdig veiliggesteld. Maar na zes nederlagen op rij ziet de wereld er in Groningen weer heel anders uit. Het geloof in de play-offs is zo goed als vervlogen, waardoor de wedstrijd tegen Cambuur vooral in het teken staat van afscheid nemen en uitzwaaien.
'Ik ben trots dat ik hier vier jaar trainer ben geweest', zegt Buijs als hem tijdens het perspraatje gevraagd wordt naar zijn gevoel van de laatste dagen. 'Ik heb hele mooie dingen meegemaakt, nieuwe mensen leren kennen en mezelf kunnen ontwikkelen. Soms ben je ook verdrietig als je ziet dat het minder gaat, want zo wil je niet eindigen. Maar ik probeer dat ook wel te relativeren, omdat ik hier vier jaar heb gezeten en niet alleen de laatste anderhalve maand', vertelt de afzwaaiende oefenmeester.
Danny Buijs: 'Trots op de afgelopen vier jaar'
'We doen er ook alles aan, maar het lukt even niet. Maar ik krijg ook wel weer een bepaalde energie omdat je weet dat het gaat eindigen en ergens anders wellicht weer deuren open gaan. Dus aan de ene kant vind ik het jammer om afscheid te nemen en vertrouwde dingen achter te laten, maar aan de andere kant weet je dat een nieuwe omgeving ook weer voor een boost kan zorgen. Dat geldt ook voor de club, want als er een nieuwe trainer komt zorgt dat ook weer voor een nieuwe energie en andere dynamiek. Ik ben niet zo goed in afscheid nemen. Ik ben meer een jongen met een wat grotere mond, maar ik moet wel zeggen dat het op sommige momenten moeilijk is. Ik vind lastig om mezelf dan een houding te geven.'

Negatief record boeit me niet

Voor de trainer is het zondag dus hoogstwaarschijnlijk zijn laatste wedstrijd langs de lijn in de Euroborg. Als FC Groningen verliest dan heeft Buijs een negatief record te pakken, want in de 51-jarige geschiedenis van de club verloor het nog nooit zeven wedstrijd op rij. 'Als wij tiende of negende eindigen en ik heb zo'n record op mijn naam staan, dan boeit me dat helemaal niks', zegt Buijs. 'Ik kreeg gisteren van iemand een stand doorgestuurd over mijn vier jaar bij de club en dat gaf me wel weer een goed gevoel. Ze hadden de vier jaar eredivisie bij elkaar opgeteld en daar staan we op een zevende plaats. Als ik dan kijk naar de afgelopen jaren. Elk jaar een bijna helemaal nieuwe groep, budgetten die niet meer bij de subtop lagen, dan denk ik dat we het uitstekend gedaan hebben. Er zitten veel positieve feiten tussen, maar ook wat negatieve feiten. Het is net door welke bril je het bekijkt.'
Buijs: 'Het kan nog altijd'
Buijs heeft zondag niet de beschikking over Mo El Hankouri en Bart van Hintum. Beide spelers zijn geblesseerd en kunnen daarom niet in actie komen. Na de wedstrijd nemen ze afscheid omdat ze na dit seizoen vertrekken bij FC Groningen. Er wordt eveneens afscheid genomen van Buijs, Adrie Poldervaart en teammanager Edwin Bolt.
De vermoedelijke opstelling tegen SC Cambuur: