Koninklijke onderscheiding voor hoogleraar Gerjan Navis van UMCG

Het UMCG
Het UMCG © Jos Schuurman/FPS
Hoogleraar nefrologie Gerjan Navis van het UMCG is vrijdag ter gelegenheid van haar pensionering benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ze kreeg de koninklijke onderscheiding van burgemeester Koen Schuiling van de gemeente Groningen.
Professor doctor Navis is een onderzoeker op het gebied van nierziekten, leefstijl en voeding en volgens het UMCG 'bij uitstek een verbinder van wetenschap en maatschappij'. Ze was vanaf 1985 in dienst van het ziekenhuis en werd in 1993 internist-nefroloog bij de afdeling Interne Geneeskunde.

Leerstoel Voeding in de Geneeskunde

Sinds 2000 is ze hoogleraar Experimentele Nefrologie en sinds 2015 bekleedt zij tevens de leerstoel Voeding in de Geneeskunde bij de Rijksuniversiteit Groningen.
Navis heeft volgens het UMCG een positieve invloed gehad op de preventie van veel voorkomende aandoeningen als hoge bloeddruk en diabetes. 'In het bijzonder heeft zij zich gericht op het preventieve belang van leefstijlmanagement om daarmee de achteruitgang van de nierfunctie en complicaties bij nierschade te voorkomen.'