Warming-up: FC Groningen - SC Cambuur

Dolle vreugde bij FC Groningen na de winnende goal tegen SC Cambuur, afgelopen augustus
Dolle vreugde bij FC Groningen na de winnende goal tegen SC Cambuur, afgelopen augustus © Andre Weening/Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur.
Zelfs na zes nederlagen op rij heeft FC Groningen nog een kleine kans op het behalen van de play-offs. Het team van Danny Buijs is dan wel afhankelijk van de resultaten op andere velden.

Strijd om de play-offs

Allereerst moet er vanmiddag door FC Groningen sowieso gewonnen worden, aangezien NEC en sc Heerenveen twee punten meer hebben. Die teams mogen dus sowieso niet winnen, want dan zijn ze niet meer in te halen door de Groningse voetbaltrots.
NEC speelt thuis Fortuna Sittard. Als de Nijmegenaren winnen dan zijn ze, als Heerenveen niet ruim wint, verzekerd van de play-offs. De Friezen krijgen Go Ahead Eagles op bezoek en die wedstrijd mag dus niet gewonnen worden door sc Heerenveen. Mocht de ploeg uit Deventer winnen, dan moet FC Groningen minimaal met twee doelpunten verschil van Cambuur winnen. Als sc Heerenveen en Go Ahead Eagles gelijkspelen, NEC gelijkspeelt of verliest, dan heeft FC Groningen aan een overwinning genoeg.
Stand voorafgaand voor de laatste wedstrijd
Stand voorafgaand voor de laatste wedstrijd © standeredivisie.nl
Vandaag zal de wedstrijd toch voornamelijk in het teken staan van afscheid nemen. Buijs neemt na vier jaar afscheid als hoofdtrainer, assissent-trainer Adrie Poldervaart vertrekt naar De Graafschap en Edwin Bolt stopt als teammanager. Spelers Mo El Hankouri, Bart van Hintum, Melayro Bogarde en Bjorn Meijer vertrekken eveneens bij de club en ook zij worden na de wedstrijd in het zonnetje gezet.
Danny Buijs blikt terug op zijn tijd als trainer:
Danny Buijs: 'Trots op de afgelopen vier jaar'

De vorm: FC Groningen

Mocht FC Groningen vanmiddag verliezen van Cambuur dan breekt het een negatief record, want nog nooit verloor de Trots van het Noorden zeven wedstrijden achter elkaar.
'Als wij tiende of negende eindigen en ik heb zo'n record op mijn naam staan, dan boeit me dat helemaal niks', zegt Buijs. 'Ik kreeg gisteren van iemand een stand doorgestuurd over mijn vier jaar bij de club en dat gaf me wel weer een goed gevoel. Ze hadden de vier jaar eredivisie bij elkaar opgeteld en daar staan we op een zevende plaats. Als ik dan kijk naar de afgelopen jaren: elk jaar een bijna helemaal nieuwe groep, budgetten die niet meer bij de subtop lagen. Dan denk ik dat we het uitstekend gedaan hebben. Er zitten veel positieve feiten tussen, maar ook wat negatieve feiten. Het is net door welke bril je het bekijkt.'

De vorm: SC Cambuur

De Leeuwarders hebben vanmiddag ook nog een hele kleine kans om de play-offs te behalen. Dan moeten alle andere uitslagen in het voordeel van Cambuur zijn en dan moet de ploeg zelf met mimimaal drie doelpunten verschil winnen.
Cambuur keerde dit seizoen terug in de eredivisie en deed het vanaf begin af aan uitstekend. Na de winterstop ging het echter minder, maar door de al verzamelde punten heeft Cambuur nooit hoeven vrezen voor degradatie. Patrick Joosten vertrok halverwege het seizoen van Groningen naar de ploeg uit Leeuwarden en zal vanmiddag hoogstwaarschijnlijk in actie komen. Voormalig Groningen-speler Michael Breij staat eveneens onder contract bij de ploeg van Dennis Haar.
De vooruitblik van trainer Buijs:
Buijs: 'Het kan nog altijd'

Waar moeten we op letten?

Het wordt een beetje een repeterend verhaal bij dit FC Groningen, maar vooral het spel aan de bal moet beter. Na de winterstop zaten er vooral in uitwedstrijden een paar prima wedstrijden tussen, maar thuis is het vaak nog erg matig.
Wanneer de tegenstander terugzakt, heeft de ploeg van Buijs het moeilijk en gaat er veel mis. Een vroege voorsprong zal wat dat betreft helpen om in het goede spoor te komen, want Groningen begint vaak prima aan een wedstrijd. Dan valt de laatste tijd de goal niet, maakt de ploeg zelf een fout en scoort de tegenstander. Dan stort het team vaak als een kaartenhuis in elkaar en lukt het niet meer om verzorgd voetbal op de mat te leggen.

Historie

Cambuur kwam vijf keer eerder op bezoek in Groningen voor een eredivisiewedstrijd. Daarvan wonnen de Leeuwarders er één. Twee keer werd het gelijk en twee keer bleven de punten in Groningen. De laatste ontmoeting in 2016 eindigde in een 2-0 overwinning voor FC Groningen dankzij doelpunten van Michael de Leeuw en Oussama Idrissi.

FC Groningen Live

De wedstrijd is zondagmiddag live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Groningen - SC Cambuur begint om 14.30 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 14.00 uur.
Oetse Eilander presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Azing Griever doet de analyse vanuit de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

Jan Hoekstra, Radinio Balker, Bart van Hintum en Mo El Hankouri zijn geblesseerd.

Vermoedelijke opstelling van FC Groningen: