Coalitie in Midden-Groningen is rond, maandag presentatie

Het huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand
Het huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand © RTV Noord \ Jeroen Willems
De nieuwe coalitie in de gemeente Midden-Groningen is rond. De partijen GemeenteBelangen, Boer & Burger Partij Midden-Groningen, CDA en VVD zijn er na drie gesprekken uit. Komende maandag is de presentatie en worden de wethouderskandidaten voorgesteld.
Fractieleider Markus Ploeger, een van de kandidaat-wethouders van GemeenteBelangen, wil er niet teveel over zeggen. ‘Komende maandag kunnen jullie alles vragen’, zegt hij.

Splitsing bracht vaart

Duidelijk is wel dat de Boer & Burger Partij vaart kon maken, nadat het zich afsplitste van LMG-BBB, met als boodschap dat er een ‘verschil van mening’ was met Nette Kruzenga. Zij zorgde als raadslid in Midden-Groningen regelmatig voor ophef.
Fractievoorzitter Kor Hoving zegt dat het sinds die splitsing snel ging. ‘Dat is ook te danken aan Markus Ploeger, die heel pragmatisch te werk is gegaan. In drie gesprekken waren we er met elkaar uit.’

Geen samenwerking met Kruzenga

Ploeger gaf eerder ook aan dat GemeenteBelangen niet wilde samenwerken met een partij waar Kruzenga onderdeel van uitmaakt. Ze heeft teveel collega-raadsleden tegen zich in het harnas gejaagd. Bovendien liet ze in 2018 meerdere raadsvergaderingen aan zich voorbij gaan. 'We zien haar bijna nooit', zei een collega-raadslid destijds. Deze optelsom leidde ertoe dat ook de vijf overgebleven raadsleden inzagen dat er met Kruzenga niet valt samen te werken.

Stevige landbouwparagraaf

De nieuwe coalitie met GemeenteBelangen, Boer & Burger Partij, CDA en VVD zal zich in elk geval richten op het verbeteren van de verhouding overheid en burger. Ook is er een stevige landbouwparagraaf in het coalitieakkoord opgetuigd.
Maandag wordt duidelijk wie de wethouders zijn die dit beleid de komende jaren gaan uitvoeren.