Van deze spelers en stafleden namen FC Groningen-fans afscheid zondag

Het trouwe publiek neemt afscheid
Het trouwe publiek neemt afscheid © Orange Pictures
Niet alleen een theoretische kans op deelname aan de play-offs stond er vanmiddag in de Euroborg op het spel, maar ook een waardig afscheid voor een aantal stafleden en spelers. Het duel tegen SC Cambuur werd echter met 2-3 verloren.
Direct na het duel tegen SC Cambuur nam het publiek en de sponsors afscheid van stafleden Danny Buijs, assistent-trainer Adrie Poldervaart en teammanager Edwin Bolt. Ook de spelers Bart van Hintum, Mo El Hankouri, Bjorn Meijer en Melayro Bogarde werden door de fans uitgezwaaid.

Danny Buijs

Het was een emotionele middag voor de oefenmeester. Buijs hoopte vooral op een waardig afscheid middels een overwinning op Cambuur. Het is alom bekend dat de trainer een uitstekende band heeft met de club en dan vooral met de achterban.
Buijs kwam in 2018 over van de amateurvereniging Kozakken Boys. Bij FC Groningen begon hij aan zijn eerste klus op het hoogste niveau in Nederland. Het succes bij de club uit Werkendam bleef niet onopgemerkt. Zijn eerste seizoen was meteen zijn vuurdoop. Na tien wedstrijden stond zijn ploeg op de laatste plek en was uitgeschakeld in het bekertoernooi. Opmerkelijk was de openlijke steun van de supporters aan Buijs. Dat seizoen sloot de Trots van het Noorden af met een achtste plek en deelname aan de play-offs. Het tweede seizoen werd door de coronapandemie niet uitgespeeld. In het derde jaar werd de ploeg uit de Martinistad knap zevende, echter in de uitwedstrijd in de play-offs in en tegen Utrecht waren de Domstedelingen met 1-0 te sterk.
De honderdprocentscore onder Buijs met plaatsing voor de play-offs kwam vooral tot stand door de goede verdedigende organisatie. Andere ploegen omschrijven FC Groningen als lastig en vervelend om tegen te spelen. In de drie seizoenen onder leiding van Buijs kregen alleen Ajax, PSV en AZ minder tegengoals dan FC Groningen.
Na de afgelopen winterstop zouden FC Groningen en trainer Buijs met elkaar in gesprek gaan over zijn aflopende contract, maar de directie van de club wist na een tegenvallende seizoenshelft al genoeg en Buijs moest op zijn vrije dag op de burelen van de FC verschijnen. Buijs moest na dit seizoen, net als assistent Adrie Poldervaart, vertrekken. Het is nog onbekend waar Buijs zijn carrière gaat vervolgen.
Danny Buijs
Danny Buijs © Orange Pictures

Adrie Poldervaart

De assistent-trainer van FC Groningen begon zijn carrière in het voetbal als fysiotherapeut van Excelsior, waar hij later als hoofdcoach aan de slag ging. Na diverse amateurclubs, met als laatste BVV Barendrecht, werd hij in 2018 aangesteld als hoofdtrainer van Excelsior. Dat huwelijk duurde niet lang, na tegenvallende resultaten leverde hij in april van 2019 zijn contract alweer in.
Eind mei 2019 maakte FC Groningen bekend dat Poldervaart de nieuwe assistent van Buijs werd. Na dit seizoen wordt de huidige assistent-trainer van de Groningse formatie de hoofdcoach van De Graafschap. Met een jaar vertraging, want vorig seizoen informeerden de Superboeren al naar de diensten van Poldervaart. Maar technisch-directeur Mark-Jan Fledderus van FC Groningen hield hem aan zijn contract. Opvallend genoeg werd hem een aantal maanden later gemeld dat hij, net als zijn baas, aan het einde van het seizoen mocht vertrekken.
Adrie Poldervaart
Adrie Poldervaart © Orange Pictures

Edwin Bolt

Na achttien jaar trouwe dienst vertrekt ook teammanager Edwin Bolt. Hij was graag gebleven, maar kwam niet tot een akkoord met de directie over een aantal zaken. Vanuit liefde voor de club begon hij achttien jaar geleden als vrijwilliger van de jeugdopleiding op Corpus den Hoorn als elftalleider van het onder-13-team.
Na drie jaar ging Bolt een leeftijdscategorie hoger aan de slag, om uiteindelijk door te stromen naar coördinator van de gehele jeugdopleiding. Daar was hij zo'n tien jaar de steun en toeverlaat van de inmiddels overleden Martin Koeman.
Toen Bas Roorda in 2017 afscheid nam als elftalleider, werd Bolt het nieuwe aanspreekpunt en de regelneef voor de spelers van de eerste selectie. Bolt wordt opgevolgd door Matthias Mulder.
Edwin Bolt
Edwin Bolt © Orange Pictures

Bjorn Meijer

De meest opvallende transfer van de afgelopen maanden werd het genoemd. Na amper een half seizoen tekende de talentvolle Stadjer een contract bij het Belgische Club Brugge. Na de jeugd van VV Helpman kwam de 19-jarige jeugdinternational bij de opleiding van FC Groningen terecht. Hij debuteerde op 16 mei 2021 in een met 1-0 verloren uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. Hij tekende in september 2021 een tweejarig profcontract. Op 12 september 2021 maakte hij zijn basisdebuut in een met 1-1 gelijkgespeelde thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen.
In totaal speelde Meijer 23 officiële wedstrijden in het tenue van FC Groningen. Met zijn transfer naar Brugge ging een bedrag van zes miljoen gemoeid. Voor een zelfde bedrag vertrok Gabriel Gudmundsson naar Lille.
Bjorn Meijer in actie
Bjorn Meijer in actie © Orange Pictures

Bart van Hintum

De 34-jarige verdediger had graag zijn carrière afgesloten bij FC Groningen, maar zijn contract werd niet verlengd. In 2019 kwam de verdediger over van Heracles Almelo. Na een kortstondig avontuur in Turkije. Daarvoor kwam Van Hintum uit voor PEC Zwolle en Top Oss.
Van Hintum speelde veertig officiële wedstrijden voor FC Groningen, waarin hij een keer scoorde. Na dit seizoen vervolgt de Ossenaar zijn loopbaan bij zijn oude liefde PEC Zwolle.
Van Hintum aan de bal tegen RKC
Van Hintum aan de bal tegen RKC © Geert van Erven/Orange Pictures

Mo El Hankouri

De geboren Rotterdammer maakte zijn debuut bij FC Groningen in de uitwedstrijd tegen PSV in januari 2019. Hij speelde 41 wedstrijden in het groen-wit. In februari leverde El Hankouri zijn aanvoerdersband in en kondigde zijn vertrek aan. Naar eigen zeggen was hij toe aan 'iets anders'. Het is nog niet bekend waar de aanvallende middenvelder zijn loopbaan voortzet.
El Hankouri vertrekt
El Hankouri vertrekt © Orange Pictures

Melayro Bogarde

In 2009 kwam het neefje van Winston Bogarde terecht bij de jeugdopleiding van Feyenoord. In 2019 vertrok hij naar het Duiste 1899 Hoffenheim. Op 30 mei 2020 maakte de verdediger zijn officiële debuut voor Hoffenheim. Op bezoek bij Mainz 05 mocht Bogarde van coach Alfred Schreuder in de basis beginnen.
Medio 2021 verlengde Bogarde zijn verbintenis bij Hoffenheim tot en met het seizoen 2023/24. In de eerste helft van het seizoen 2021/22 kwam hij niet in actie in de hoofdmacht van Hoffenheim, waarop hij voor een halfjaar verhuurd werd aan FC Groningen. Daar kwam hij zeven keer in actie. Bogarde keert terug naar Duitsland.
FC Groningen-debutant Melayro Bogarde in de achtervolging op PSV-aanvaller Cody Gakpo
FC Groningen-debutant Melayro Bogarde in de achtervolging op PSV-aanvaller Cody Gakpo © OrangePictures