8 jaar cel en tbs voor doodsteken Dinant (14) uit Hoogkerk

Afzetlinten na de dodelijke steekpartij in Hoogkerk op 6 juni 2021
Afzetlinten na de dodelijke steekpartij in Hoogkerk op 6 juni 2021 © RTV Noord
Bart J. krijgt een gevangenisstraf van 8 jaar voor het doodsteken van de 14-jarige Dinant Paré uit Hoogkerk. Ook heeft hij tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen.
Dat maakte de rechtbank in Groningen zojuist bekend. De acht jaar celstraf is onvoorwaardelijk en de tbs met dwangverpleging kan onbeperkt verlengd worden. 'Dinant is op een gruwelijke manier aan zijn einde gekomen. Het kan niet anders dan dat Dinant in de laatste momenten van zijn leven veel pijn en angst heeft gevoeld', zei de rechter.

Doodslag en geen moord

Het Openbaar Ministerie had tien jaar gevangenisstraf en tbs geëist voor moord met voorbedachte rade. Volgens de rechter is echter geen sprake van een vooropgezet plan.
Tussen het moment dat J. het gestolen mes uit de verpakking haalde en Dinant neerstak, zat negentien seconden. Dat is volgens de rechter te weinig tijd om te overzien wat hij zou aanrichten, zeker vanwege zijn ernstige psychische stoornissen. Daarnaast was Dinant een willekeurig slachtoffer.
De rechtbank veroordeelt de Stadjer daarom voor doodslag en niet voor moord, wat een lagere straf tot gevolg heeft.

'Krijgen Dinant er niet mee terug'

De ouders van Dinant kunnen zich vinden in de uitspraak, zegt advocaat Dianne Abeln namens de familie: 'De vader van Dinant had tijdens de zitting al aangegeven dat geen gevangenisstraf hoog genoeg is, want Dinant krijgen ze er niet mee terug. Maar voor hen was de tbs-maatregel het belangrijkste. Die is voor onbeperkte tijd opgelegd.'

Veel impact

De 24-jarige Stadjer stak Dinant op 6 juni vorig jaar dood in de Albert Heijn in Hoogkerk. De tiener was daar samen met een vriend om een boodschap te doen. Vanuit het niets stak Bart J. met een mes op hem in. De jongen overleed ter plekke aan zijn verwondingen.
Het drama heeft een grote impact gehad op het dorp. De steekpartij gebeurde op een zondagmiddag. Veel dorpsbewoners hebben het gezien of waren toen in de supermarkt. Er kwam een stille tocht met 1500 mensen. Bij de ingang van de winkel ontstond een bloemenzee.
Deelnemers aan de stille tocht ter nagedachtenis aan Dinant
Deelnemers aan de stille tocht ter nagedachtenis aan Dinant © 112 Groningen

Verdriet bij nabestaanden

Tijdens de zitting vorige maand vertelde de vader van Dinant in een emotionele verklaring namens de familie dat hun leven voorgoed is veranderd. Ze zagen de jongen in een grote plas bloed in de supermarkt liggen, een beeld dat zij niet meer van hun netvlies krijgen. 'Het moeilijkste is dat je geen afscheid kunt nemen van je eigen kind.'
Een paar dagen na de steekpartij ging het opnieuw mis. Bart J. stak een medewerker van een gevangenis in Zwolle met een antenne in de borst. De man raakte lichtgewond en heeft een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) opgelopen.

Kans op herhaling groot

Bij de uitspraak zat J. opnieuw geboeid in de rechtszaal, wat niet vaak voorkomt in Nederland. De handboeien zaten vast aan een band om zijn middel.
Volgens onderzoekers van het Pieter Baan Centrum is J. sterk verminderd toerekeningsvatbaar. De kans op herhaling van levensdelicten is volgens hen groot. Bij J. is ADHD vastgesteld en een vorm van autisme.

Schadevergoeding

Bart J. moet aan de ouders een schadevergoeding van ruim 75.000 euro betalen. Ook moet hij 30.000 euro betalen aan de gevangenismedewerker die hij neer wilde steken met een afgebroken antenne. Die heeft er een litteken en PTSS aan overgehouden.
De celstraf van acht jaar is onvoorwaardelijk. Na deze periode begint zijn behandeling. De advocaat van J. pleitte voor een kortere celstraf van drie jaar, zodat zijn behandeling eerder zou beginnen. J. kan in hoger beroep gaan. Hij krijgt twee weken de tijd om daarover na te denken.