Drie mensen gewond bij ongeluk met zweefmolen op Meikermis, attractie buiten gebruik

De zweefmolen wordt maandag niet gebruikt, na het ongeval van een dag eerder
De zweefmolen wordt maandag niet gebruikt, na het ongeval van een dag eerder © Robert Pastoor/RTV Noord
Op de Meikermis in de stad Groningen zijn zondagavond drie personen lichtgewond geraakt, bij een ongeluk met de zweefmolen op de Grote Markt. De attractie is tijdelijk buiten gebruik gesteld.
De attractie 'Around the World' begon onverwachts aan een volgende ronde, toen de passagiers in wilden stappen. Daarbij werden ze tegen het hek aan geduwd. Een van de slachtoffers, een meisje, liep een beenwond op.

Zweefmolen bleef doordraaien

De gemeente Groningen bevestigt het incident. 'De attractie begon spontaan met draaien, toen iedereen nog moest instappen. Drie mensen zaten er al in, maar konden er al niet meer uit', zegt een woordvoerder. 'De exploitant heeft toen op de noodknop gedrukt. De betrokkenen zijn erg geschrokken, maar wij natuurlijk ook.'
De slachtoffers zijn per taxi naar een dokterspost gebracht.
Wij willen zeker weten dat alles in orde is
Woordvoerder gemeente Groningen

Storing

De exploitant vermoedt dat een stroomstoring de oorzaak is geweest. De eigenaar heeft een melding gedaan bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en TUV Nederland; de instantie die kermisattracties keurt.
Volgens de gemeentewoordvoerder voldeed de zweefmolen aan de gestelde eisen, maar is uit voorzorg besloten de attractie tijdelijk niet te gebruiken. 'Wij willen zeker weten dat alles in orde is. Dat is besloten na overleg tussen de exploitant en de gemeente. We willen dit natuurlijk niet nog een keer.’
De zweefmolen op de Meikermis in Groningen
De zweefmolen op de Meikermis in Groningen © Venema Media

Eerder op zondag al een storing

Eerder op de zondag kampte de zweefmolen op de Grote Markt ook al met een storing. De stoeltjes gingen toen omhoog, maar draaiden niet rond. De inzittenden zijn toen uitgestapt en hebben een nieuw toegangskaartje teruggekregen. 'Na vijf keer proefdraaien werd toen besloten verder te gaan', zegt de gemeentewoordvoerder. '’s Avonds deed zich een andere storing voor. Er wordt gekeken of er een verband is’.
De zweefmolen is goed te zien op deze sfeerbeelden van YouTuber Jan Oosting, vanaf minuut 1:53: