Het seizoen van FC Groningen in cijfers: veel tegendoelpunten, laagste puntenaantal in jaren

Supporters kijken naar de sfeeractie voorafgaand aan een van de weinige doelpuntrijke duels in de Euroborg afgelopen seizoen (NEC, 4-3)
Supporters kijken naar de sfeeractie voorafgaand aan een van de weinige doelpuntrijke duels in de Euroborg afgelopen seizoen (NEC, 4-3) © ANP
FC Groningen-supporters zijn het afgelopen seizoen niet verwend: supporters die (bijna) elke wedstrijd, weer of geen weer, aanwezig waren beleefden namelijk een van de slechtste thuisreeksen ooit in eigen stadion.
FC Groningen eindigde voor het eerst sinds het seizoen 2017/2018 in het rechterrijtje; op de twaalfde plek. Als we inzoomen op de thuiswedstrijden van afgelopen voetbaljaargang, dan heeft FC Groningen een beroerde periode achter de rug.

Slechts vier zeges

Van de zeventien thuisduels wisten de Groningers namelijk slechts vier wedstrijden om te zetten in winst. Dat is een evenaring van het negatieve clubrecord uit 1973/1974, 1993/1994, 1994/1995 en 1996/1997.
Zeven keer nam de tegenstander afgelopen seizoen de volle buit mee uit de Euroborg. Zoveel thuisnederlagen kwamen voor het laatst voor in het seizoen 2004/2005. Al met al behaalde FC Groningen afgelopen seizoen 18 van de 36 punten in de Euroborg, het minste aantal punten sinds het seizoen 1996/1997 (18). Alleen in het seizoen 1973/1974 pakte FC Groningen nog minder punten (17) in thuiswedstrijden.
'Dat is ongekend slecht voor een club als FC Groningen. Groningen haalt normaal gesproken de meeste punten in thuiswedstrijden met de steun van het bloedfanatieke publiek. Aan het publiek lag het niet, want die steunden de ploeg meer dan ooit. Maar Groningen heeft eigenlijk, los van twee of drie wedstrijden, geen enkele keer uitgeblonken in de Euroborg. Op deze manier doet FC Groningen qua spel en sensatie niet bepaald aan klantenbinding', zegt FC-verslaggever Stefan Bleeker.
FC Groningen verloor afgelopen zondag voor de zevende keer op rij en schreef daarmee ongewild geschiedenis. Het is in de 50-jarige clubgeschiedenis de langste reeks van nederlagen.
Strand Larsen maakte zes van de achttien doelpunten in Euroborg
Strand Larsen maakte zes van de achttien doelpunten in Euroborg © Orange Pictures

Grunnigs Laid weinig gedraaid

De FC Groningen-supporters konden in het seizoen 2021/2022 ook weinig juichen in de Euroborg. Slechts achttien keer klonk het Grunnigs Laid van Rooie Rinus en Pé Daalemmer in het stadion en dan ook nog op momenten dat er soms geen supporters welkom waren vanwege de pandemie. Het seizoen ervoor was overigens een laagterecord sinds de oprichting van de FC in 1971: toen werd er één keer minder gescoord dan afgelopen seizoen. Gemiddeld genomen over 43 eredivisieseizoenen scoort FC Groningen bijna 28 keer per seizoen.
Bleeker: 'FC Groningen heeft dit seizoen veel moeite gehad om het spel te maken tegen mindere tegenstanders. Er werden ontzettend veel individuele fouten gemaakt. Spelers voorin, los van topscorer Jørgen Strand Larsen (14 doelpunten en 2 assists, red.), hadden een laag rendement. Denk aan Paulos Abraham (2 assists), Daleho Irandust (1 doelpunt en 1 assist) en Michael de Leeuw (5 doelpunten). Er was veel te weinig lijn te ontdekken aan de bal en Groningen was niet bij machte om met opportunistisch voetbal een doelpunt te maken, zoals vroeger met types als Martin Drent nog wel eens gebeurde. Maar ook Erik Nevland was een voetballer die dat kon.'
Het aantal tegendoelpunten in de afgelopen zeventien thuisduels bedraagt 21. Het doelsaldo is daarmee negatief (-3) en dat is voor het eerst sinds 2012/2013 (-5), toen Robert Maaskant trainer was.
Afgelopen seizoen miste FC Groningen echt een leider in defensief opzicht
Stefan Bleeker

Uitwedstrijden: weinig verschil

In uitwedstrijden ging het afgelopen seizoen nauwelijks beter dan in thuisduels. FC Groningen behaalde buitenshuis eveneens 18 punten. De Groningers maakten daarin meer doelpunten (23) dan thuis (18), maar kregen in uitduels wel meer doelpunten om de oren: 34 om 21.
FC Groningen kreeg overall 55 doelpunten tegen in 34 wedstrijden en dat is sinds het seizoen 2011/2012 onder Pieter Huistra (61 tegengoals) niet meer zo hoog geweest.
Volgens Bleeker is de basis die Buijs de voorgaande seizoenen had neergezet, het afgelopen seizoen vakkundig afgebrokkeld. 'Buijs kon afgelopen seizoen niet aan op zijn verdediging: Groningen hield slechts vier keer de nul, terwijl dat in andere seizoenen onder Buijs vaker het geval was en dus zijn paradepaardje was. Afgelopen seizoen miste FC Groningen echt een leider in defensief opzicht. Dat waren in eerdere seizoenen bijvoorbeeld Samir Memisevic, Ko Itakura, Sergio Padt, of een jongen als Deyovaisio Zeefuik. Afgelopen seizoen was het middelmaat met negatieve uitschieters', zegt Bleeker.

Laagste aantal punten sinds 2002/2003

Alle punten bij elkaar opgeteld pakte FC Groningen afgelopen seizoen 36 punten; het laagste aantal punten sinds het seizoen 2002/2003 (32). In het coronaseizoen 2019/2020 eindigde FC Groningen weliswaar op 35 punten, maar de competitie werd vanwege de coronapandemie na speelronde 26 beëindigd.
Wat verder opvalt is het aantal nederlagen: 16. Sinds FC Groningen in de Euroborg speelt verloren de Groningens alleen tijdens het seizoen 2011/2012 vaker (17) dan afgelopen jaargang. Het aantal overwinningen bleef afgelopen seizoen beperkt tot 9. Alleen in het seizoen 2017/2018 won FC Groningen minder vaak (8). In de afgelopen negentien seizoenen kwam het bovendien slechts twee keer eerder voor dat FC Groningen 9 keer of minder vaak won.

Rechterrijtje

Door de nederlaag tegen SC Cambuur (3-2) in de laatste competitiewedstrijd belandde FC Groningen dus in het rechtterrijtje op plaats twaalf. In de afgelopen tien seizoenen kwam een plek in het rechtterrijtje in de eindstand één keer eerder voor onder leiding van Ernest Faber. Hij eindigde in zijn laatste seizoen bij de FC (2017/2018) eveneens als twaalfde. De hoogste eindklassering in de Euroborg is nog altijd de vijfde plek onder leiding van Ron Jans (2005/2006) en Pieter Huistra (2010/2011).
'De club heeft onder de huidige directie gigantische financiële stappen gemaakt', vervolgt Bleeker. 'Het spelersfonds is afgelost, waardoor de club meer geld overhoudt na een uitgaande transfer. En Mark-Jan Fledderus heeft een keurige transferbalans gerealiseerd, maar heeft wel te veel middelmaat en jeugd aangekocht. Daardoor was de selectie afgelopen seizoen onvoldoende in balans. Dat is iets waar komend seizoen scherp naar gekeken moet worden, wil FC Groningen weer meedoen om play-offs voor Europees voetbal.'

Danny Buijs

Scheidend trainer Danny Buijs was de afgelopen vier seizoenen trainer van FC Groningen. Onder zijn leiding eindigde de Trots van het Noorden achtereenvolgens op de achtste, negende, zevende en dus twaalfde plek in de eredivisie. Gemiddeld genomen eindigt FC Groningen onder zijn leiding op de negende plek.
'Het is Buijs voornamelijk aan te rekenen dat het aanvallende voetbalspel de laatste jaren onvoldoende tot uiting is gekomen. Het publiek is niet bepaald verwend op een paar duels na, zoals het spektakelstuk tegen NEC: 4-3 winst. Verder is Buijs verantwoordelijk voor het feit dat vooral jonge spelers zich ontzettend goed hebben ontwikkeld en daardoor met een mooie winst zijn verkocht. Denk aan Azor Matusiwa die, toen hij hier kwam, niet eens wist wat zoneverdediging was. Hij vertrok als aanvoerder van FC Groningen en dat komt op het conto van Buijs en zijn staf', besluit Bleeker.
Buijs was maandag te gast in de Koffiecorner en de aflevering is hier terug te kijken en te luisteren