Week van het drijfvuil start in Zoutkamp met expositie over troep MSC Zoe

Gert Bron bij de vitrine met spullen uit de MSC Zoë
Gert Bron bij de vitrine met spullen uit de MSC Zoë © Jan Been/RTV Noord
De Week van het Drijfvuil is maandagmorgen begonnen in het Visserijmuseum in Zoutkamp. Daar werd een expositie geopend over de rotzooi die de MSC Zoe - het containerschip dat in de nacht van 1 op 2 januari 2019 90.000 kilo afval verloor - heeft achtergelaten. Gedurende de week wordt op verschillende plaatsen in onze provincie aandacht besteed aan troep in sloten, vaarten en kanalen.
De week wordt komende zaterdag afgesloten met een grote schoonmaakactie van het Zuidlaardermeer tot Garnwerd.
In een vitrine in het museum liggen spullen uitgestald die zijn gevonden op de stranden van de Waddeneilanden en langs de Groningse en Friese waddendijk. Schoenen, speelgoed, babyslofjes en zeepdispensers: het is maar een kleine greep uit wat er is gevonden. Gert Bron van Petty Foundation, de organisatie die de Week van het Drijfvuil organiseert, kan er nog steeds niet bij om hoeveel rotzooi het gaat. '342 zeecontainers, dat zijn 342 vrachtwagenladingen spullen die in zee en op de kust zijn terecht gekomen. Het is een ongelofelijke hoeveelheid.'
Schoenen, babyslofjes, zeedispensers, gevonden op de stranden van waddeneilanden
Schoenen, babyslofjes, zeedispensers, gevonden op de stranden van waddeneilanden © Jan Been/RTV Noord
In de nacht van 1 op 2 januari 2019 sloegen tijdens een storm dik driehonderd zeecontainers van de MSC Zoe overboord. De inhoud verdween in zee of spoelde aan op stranden en dijken. Bron: 'Ik heb toen meteen samen met het Zeehondencentrum in Pieterburen opruimacties op touw gezet. Ik heb aan mensen gevraagd de gevonden spullen te bewaren of bij mij in te leveren met het idee om het later te exposeren. De Week van het Drijfvuil is een mooie aanleiding voor deze expositie. We willen mensen bewustmaken van de enorme hoeveelheid afval die er rondslingert.'
Magneetvisser haalt verrassende dingen boven water

Leerlingen betrokken

Leerlingen van basisschool De Zoutkamperril uit Zoutkamp waren de eersten die de expositie mochten zien. Velen van hen wisten precies waar de troep vandaan kwam, omdat vissende familieleden ook spullen van het containerschip uit zee hadden gevist.
Na de opening mochten de leerlingen mee met Jan Duurt Dijkman. De bekende magneetvisser gaf bij de Hunsingosluis een demonstratie van zijn werk. Al na enkele pogingen haalde Dijkema, tot verbazing van iedereen, een verkeersbord boven water.
Magneetvisser Jan Duurt Dijkman vist een verkeersbord uit het Hunsingokanaal
Magneetvisser Jan Duurt Dijkman vist een verkeersbord uit het Hunsingokanaal © Jan Been/RTV Noord
In de loop van de week worden allerlei activiteiten georganiseerd en die zijn niet alleen voor kinderen. Volwassenen kunnen mee met excursies en komende zaterdag wordt met boten en kano's vanaf het water een grote opruimactie gehouden. Meer informatie over het programma is te vinden op de website van Petty Foundation.