Julianabrug in Stad voor het laatst open, nu wacht de sloophamer

Brugwachter Fokke Spoelstra kijkt naar een boot die onder de brug door wil
Brugwachter Fokke Spoelstra kijkt naar een boot die onder de brug door wil © RTV Noord
Maandagmiddag ging de Julianabrug bij het Julianaplein in Groningen voor de laatste keer open. De brug wordt volgende week gesloopt.
Fokke Spoelstra was 38 jaar lang de brugwachter van de Julianabrug. Hij is degene die voor de laatste keer de brug mocht openen. De brug opende nog één laatste keer, om vervolgens nooit meer dicht te gaan. Hij wordt namelijk ‘staand gesloopt’.

Fokke's brug

Spoelstra heeft veel meegemaakt in 'zijn' brugwachterstorentje. 'Jaren terug hebben we eens problemen gehad omdat de brug te warm was geworden. Daardoor kwam hij klem te zitten. En toen stond heel het verkeer vast. Maar daar werd ik niet nerveus van hoor.'
Verslaggever Ronald Niemeijer mocht toekijken hoe Spoelstra voor het laatst 'zijn' brug opende, 'want het is toch jouw brug', stelt Niemeijer. Daar is Spoelstra het niet mee eens: 'Ik mag hem lenen.'
Bekijk de video:
Einde van een tijdperk: Julianabrug wordt afgebroken

48 andere bruggen

Spoelstra hoeft zich na de sloop van de Julianabrug echter niet te vervelen. 'Ik heb nog veel meer bruggen. Er liggen er 48 in de stad dus er is nog genoeg te doen', stelt hij nuchter.