Handhaving permanente bewoning 'Smurfendorp' teruggedraaid: bewoners blij, ondernemers niet

Vanwege de blauw-witte woningen wordt recreatiepark De Leine ook wel Smurfendorp genoemd
Vanwege de blauw-witte woningen wordt recreatiepark De Leine ook wel Smurfendorp genoemd © Jeroen Willems/RTV Noord
Ondernemers aan de Groningse kant van het Zuidlaardermeer maken zich zorgen over de toekomst nu het nieuwe college in Midden-Groningen wil stoppen met de handhaving van permanente bewoning op het park.
Eigenaar John Stalman van watersportbedrijf Allround Watersport Meerwijck vindt het jammer dat het ingezette beleid weer wordt teruggedraaid.
'Dit is blijkbaar wat de meerderheid wil. De burger heeft gesproken en de burger vindt wonen belangrijker dan recreatie. Het is niet anders', zegt Stalman.
Recreatiepark De Leine bij Kropswolde wordt in de volksmond het ‘Smurfendorp’ genoemd.
Reacties op nieuws De Leine: 'Het geeft een gevoel van vrijheid'

'Het plaatje moet kloppen'

Stalman trok al meerdere malen aan de bel bij de gemeenteraad over dit probleem. Volgens Stalman wordt hem het ondernemen in de recreatiesector onmogelijk gemaakt door het toestaan van permanente bewoning op het park. Huisjeseigenaren zouden teveel rechten krijgen en daardoor bezwaar kunnen maken tegen uitbreiding van zijn bedrijf of over geluidsoverlast.
Stalman vraagt zich af of het nieuwe college wel een visie heeft over het Zuidlaardermeer. 'Ik heb hier nu de haven helemaal vol zitten en ik hoop dat het in de toekomst zo kan blijven, maar dan moet het plaatje wel kloppen en dat is nu niet het geval', zegt Stalman.
Als het permanent bewonen voor het hele gebied gaat gelden dan bijt dat wel met de recreatie
Andries Berg - Eigenaar watersportcentrum De Rietzoom
Collega Andries Berg van watersportcentrum De Rietzoom is iets milder, maar erkent het probleem. 'Ik ben niet boos op de bewoners. Ik heb geen last van ze en van ons hoeven ze ook niet weg, maar als het permanent bewonen voor het hele gebied gaat gelden dan bijt dat wel met de recreatie hier', zegt Berg.

'Dit is een goed statement'

Voorzitter Bert de Bey van de bungalowpark De Leine is juist in zijn sas met de beslissing van het nieuwe gemeentebestuur. De Bey spreekt namens een groot deel van de bewoners op het park en had het de laatste jaren regelmatig aan de stok met de verantwoordelijk wethouder. Hij vond dat er door het gemeentebestuur niet goed naar de bewoners werd geluisterd.
Het nieuwe college ziet in dat er op de huidige woningmarkt een nieuwe situatie is ontstaan
Bert de Bey - Voorzitter bungalowpark De Leine
'Ik vind dit een goed statement van het nieuwe college. Ze geven toe dat er in het verleden fouten zijn gemaakt en dat door corona en de situatie op de huidige woningmarkt een nieuwe situatie is ontstaan. Wij zijn hier heel tevreden mee', zegt De Bey.
Handhaving De Leine
De gemeente Midden-Groningen is vorig jaar begonnen met de handhaving tegen permanente bewoning op het park. In totaal zouden 32 gezinnen zonder gedoogbeschikking en dus illegaal op het park verblijven. Door middel van loting werden om de beurt twee woningen aangeschreven, waarvan de bewoners binnen een bepaalde periode zouden moeten vertrekken. Hoeveel gezinnen op die manier het park hebben moeten verlaten, is onduidelijk.