Zuipende Groningse inbreker jaagt gasten vakantiepark Terschelling stuipen op het lijf

Angst voor een Groninger op Terschelling
Angst voor een Groninger op Terschelling © Henk Binnendijk
'Alle mensen zijn bang geworden.' Dat zei een gedupeerde bewoner van een vakantiepark op Terschelling over de praktijken van een 44-jarige Groninger maandag tegen de rechter in Leeuwarden. De eigenaren van vakantiehuisjes op een camping op Terschelling voelen zich niet meer veilig nadat de Stadjer eind vorig jaar in een van de huisjes had ingebroken en er vijf dagen en nachten had verbleven.
De Groninger had zich in het huis helemaal klem gezopen met de aanwezige drankvoorraad en uit blikjes gegeten. Nadat hij was aangehouden gaf hij grif toe dat hij had ingebroken. De man maakte er geen geheim van dat hij daar een gewoonte van heeft gemaakt.

Honden

Hij is dakloos en heeft twee honden. Omdat hij daarmee niet in de nachtopvang mag, kiest hij ervoor om in andermans woningen in te breken om te slapen. In dezelfde periode had hij ook al illegaal onderdak gezocht in een andere vakantiewoning op Terschelling.

500 euro smartengeld

Dat er iemand ongevraagd in hun huisje had overnacht, had heel veel gedaan met de huisjeseigenaren van de camping op Terschelling, vertelde de gedupeerde op de zitting. De man vroeg 500 euro smartengeld, maar dat kon de rechter niet toewijzen.
Volgens de wet kan alleen in ‘zwaardere’ strafzaken met lichamelijk of psychisch letsel smartengeld worden toegewezen, zoals na een ernstige mishandeling of een zwaar verkeersongeval.

Geen contact

Wel moet de Groninger de materiële schade, een bedrag van 391,44 euro, vergoeden De man kreeg twee maanden cel.
Een oudere voorwaardelijke gevangenisstraf van zes weken moet hij ook uitzitten. Hij verscheen niet op de zitting, het is niet bekend waar hij momenteel verblijft.
Zijn advocate had geen contact met hem kunnen krijgen.