Aardbevingsnieuws maart 2022: Gronings gas gespreksonderwerp na Russische inval in Oekraïne

De Russische inval in Oekraïne zorgt voor een opleving van de discussie hoeveel gas er in Groningen eigenlijk moet worden gewonnen. De staatssecretaris houdt zijn poot stijf - tot Nederlandse huishoudens daadwerkelijk zonder gas komen te zitten, dan.

Toezichthouder: opengaan gaskraan betekent instortingsgevaar

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) waarschuwt begin maart voor het opendraaien van de Groningse gaskraan als gevolg van de Russische inval in Oekraïne. 'De gaswinning vormt nog steeds een veiligheidsrisico en een winning van 12 miljard kubieke meter is niet langer een veilig niveau', stelt de organisatie.
In februari 2018 adviseerde de toezichthouder nog dat 12 miljard kuub per jaar uit Groningen een veilig niveau van gaswinning zou zijn. In verschillende media werd dat getal genoemd als veilig niveau in relatie tot de oorlog in Oekraïne, de afhankelijkheid van Russisch gas en de hoge gasprijs.
Maar vier jaar later is de situatie anders, zegt de toezichthouder. Het advies om 12 miljard kuub te winnen als veilig niveau is mede gebaseerd op het feit dat de versterkingsoperatie binnen afzienbare tijd zou zijn afgerond. 'Die is verre van gerealiseerd'.
Volgens het SodM moeten nog ruim 13.000 woningen worden versterkt. Gebeurt dat niet, dan is er nog altijd instortingsgevaar van die huizen.

Meer gas gewonnen uit Groningen, maar 'minder dan gevreesd'

Later in maart lijkt de gaswinning zo'n vaart niet te lopen. Er wordt dit jaar, zoals het nu lijkt, 4,6 miljard kubieke meter gas gewonnen in Groningen. Dat is 0,7 miljard meer dan afgesproken, maar ook aanzienlijk minder dan waarvoor begin dit jaar werd gewaarschuwd door het destijds demissionaire kabinet.
Staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief
Staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief © RTV Noord
In januari zei toenmalig demissionair minister van Economische Zaken Stef Blok (VVD) nog dat de extra gaswinning dit jaar op kon lopen tot 7,6 miljard. Dat zou bijna twee keer zoveel zijn als afgesproken. Maar dat is niet nodig, zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw begin maart.
'De wereld is de afgelopen maand drastisch veranderd en dat heeft ook effect op onze energievoorziening: 4,6 miljard kuub uit het Groningenveld geeft genoeg zekerheid voor dit gasjaar.' De Groninger Bodem Beweging is gematigd positief.
Vijlbrief schaaft zijn uitspraak bij later in maart, naar aanleiding van een oproep in de Tweede Kamer: 'Pas als huishoudens zonder komen te zitten is extra Gronings gas een optie.'

Provincie akkoord met ombouw gasopslag Grijpskerk

Het provinciebestuur gaat niet in bezwaar tegen de ombouw van de gasopslag bij Grijpskerk. Daar wordt nu nog een andere kwaliteit gas opgeslagen, maar het wordt omgebouwd naar een opslag voor het soort gas dat nu nog in Groningen wordt gewonnen.
Met de ombouw van de opslag in Grijpskerk kan het gasveld in Groningen eerder worden gesloten. Dat is voor de provincie een belangrijke voorwaarde om verdere juridische stappen achterwege te laten.
'En de ombouw leidt volgens de toezichthouder ook niet tot een grotere onveiligheid voor de inwoners', zegt provinciebestuurder Tjeerd van Dekken (PvdA).

Deel particuliere huurders krijgt ook compensatie voor gevolgen gaswinning

Huurders in de vrije sector die onder de sociale huurgrens huren, worden alsnog gecompenseerd voor de overlast rondom de gaswinning. Ruim een jaar geleden werden huurders van woningcorporaties al gecompenseerd, maar particuliere huurders vielen tussen wal en schip.
Woningen en woningen in aanbouw in Loppersum
Woningen en woningen in aanbouw in Loppersum © ANP / Hollandse Hoogte / Huisman Media
De particuliere huurders krijgen nu ook eenmalig 750 euro compensatie. Dat is bedoeld voor alle onzekerheid rondom de versterkingsoperatie. Een deel van de huizen is jarenlang niet aangepakt, omdat eigenaren moesten wachten op versterkingsadviezen.

Aardbeving met kracht van 2.1 bij Zeerijp

Zeerijp is het epicentrum van de eerste krachtigere aardbeving in vijf maanden tijd: op zondag 6 maart geeft de meter 2.1 op de Schaal van Richter aan. 'Het was eerst een kleine en direct daarna een grotere schok', mailt Bert Kamminga uit Garsthuizen. 'Het huis schudde en kraakte', meldt een andere inwoner van het aardbevingsgebied
'Er is geen peil op te trekken wanneer een zwaardere beving plaatsvindt', zegt een seismoloog van het KNMI. 'Het heeft te maken met de grilligheid van de ondergrond en de verstoring van de druk, die zich probeert te herstellen.'

Ander aardbevingsnieuws:

Aardbevingen in maart 2022:

  1. Startenhuizen, 1 maart 18:32 uur: kracht 0.2
  2. Garsthuizen, 1 maart 20:40 uur, kracht 0.7
  3. Zeerijp, 6 maart 14:18 uur, kracht 2.1
  4. Startenhuizen, 30 maart, 21:18 uur, kracht 0.5