Is de vezelhennepteelt ten dode opgeschreven?

Een machine oogst hennepplanten
Een machine oogst hennepplanten © Steven Radersma/RTV Noord
De vezelhennepteelt in onze provincie zit in zwaar weer. De Groningse minister van landbouw Henk Staghouwer komt binnenkort met een aantal nieuwe landbouwregels en die dreigen catastrofaal te zijn voor de hennepteelt.
In Oude Pekela en omstreken wordt, met Dun Agro en Hempflax als verwerkers van vezelhennep en makers van vezelhennepproducten, al jaren vezelhennep geteeld. Daar dreigt echter een einde aan te komen.

150 euro per hectare

Het ministerie van Landbouw wil in 2023 de vergroeningssubsidie van 150 euro per hectare stopzetten. Daarnaast komt er ook de regel dat de gewassen voor 1 oktober van het land moeten zijn. Dat is voor de vezelhennepteelt, niet te verwarren met de illegale hennepteelt voor softdrugs, funest.
Hennepplanten moeten na het maaien op het land liggen waardoor de vezels mooi loskomen van de stam. Dan wordt de hennep in oktober van het land gehaald. Als de hennep voor het zaad wordt geteeld, wordt er zelfs pas in oktober gemaaid. Er dreigen nu boetes van 20.000 euro als het gewas na 1 oktober nog op het land ligt.

Ontzettend duurzaam gewas

Albert Dun van Dun Agro, een van de grote voorvechters van vezelhennep, begrijpt niets van al die maatregelen voor zijn sector. 'Hennep is een ontzettend duurzaam gewas, het neemt veel CO2 op en het verbetert de bodem. Ook de producten die we van hennep maken zijn zeer duurzaam, zoals isolatiemateriaal en zelfs CO2 neutrale woningen. Hennep past dan ook volledig in alle overheidsdoelstellingen wat betreft klimaat, circulariteit en de bio-based economie.'
Volgens Dun bieden materialen uit hennep een geweldige kans om langjarig CO2 op te slaan. 'Maar het lijkt alsof het ministerie van LNV al deze milieuvoordelen niet meeweegt in het nieuwe beleid.'

Burgemeester Jaap Kuin

In Oost-Groningen is al veel geïnvesteerd in de vezelhennepteelt, maar het is een hele kleine speler in de landbouw. Dun denkt dat het ministerie daarom geen oog voor zijn sector heeft.
De Pekelder ondernemer, die momenteel in Amerika verblijft, hoopt dat de regels van tafel gaan. Daarbij heeft hij hulp van de Pekelder burgemeester Jaap Kuin. Die probeert te lobbyen in Den Haag om de vezelhennep voor Pekela en omstreken te behouden.