ME'ers oefenen op nep-hooligans in en rond de Euroborg in Groningen: 'Inboxen! Inboxen!'

De 'hooligans' op station Europapark
De 'hooligans' op station Europapark © Steven Radersma/RTV Noord
Het lijkt dinsdagochtend alsof FC Groningen een risicowedstrijd speelt in de Euroborg waar een horde hooligans op af komt. In werkelijkheid gaat het om een oefening van de ME van de politie Noord-Nederland.
Om kwart over tien arriveert een trein met daarin vijftig ‘voetbalsupporters’ op station Europapark. Ze maken herrie door met vlakke handen op de ramen te slaan. Een groepje ME'ers staat ze op te wachten. ‘Drie aan deze kant en drie aan de andere!’, roept één van hen. Dan gaat de deur sissend open en stormen de ‘relschoppers’ naar buiten.

Helmen

‘Inboxen! Inboxen!’ roept één van de leidinggevende tegen de ME'ers, die dat commando via een oortje horen. De groep ‘hooligans’ wordt bijeengedreven. Die relschoppers zijn voor de zekerheid uitgerust met een helm. Zo zijn ze beschermd mochten ze per ongeluk een (te) harde tik krijgen.

Overduidelijk een oefening

Aan de lachende en ontspannen gezichten van de ‘supporters’ is te zien dat het om een oefening gaat. Los van wat zacht duw- en trekwerk gebeurt er weinig. Dan wordt de groep door de ME'ers naar een gereedstaande bus geleid. Voorop loopt iemand met een soort banner met daarop de tekst 'politieoefening', zo weten omstanders tenminste wat er aan de hand is, mochten ze dat nog niet in de gaten hebben.
In de bus houden de ‘hooligans’ zich rustig. Er wordt wat op de ramen geslagen, maar daar blijft het bij. Eenmaal bij de Euroborg worden ze gefouilleerd en mogen ze het echte strijdperk betreden: het uitvak in de Euroborg.
De 'relschoppers' op de tribune worden bijeengedreven
De 'relschoppers' op de tribune worden bijeengedreven © Steven Radersma/RTV Noord

Troep wordt gebruikt om mee te gooien

Dat uitvak is sinds de laatste wedstrijd van de FC nog niet schoongemaakt. Het ligt vol met plastic bekertjes, draagkartons en al dan niet deels opgegeten broodjes. Dat is prima materiaal voor de ‘pop-up-hooligans’ om als projectielen te gebruiken. En ook hier wordt naar hartenlust op een plexiglas afscheiding geramd.

Rake klappen

Na een poosje grijpt de ME in. Een stuk of vijftig goed beschermde politiemensen sluiten de supporters in en drijven ze bijeen en vervolgens naar de uitgang. Was het eerst nog een soort gemoedelijk kat-en-muis spel tussen figuranten en de politie, hier vallen ineens rake klappen.
ME training op Europapark en Euroborg; studenten zijn de hooligans

Realistische oefening

‘Onze mensen worden op straat geconfronteerd met soms grof geweld’, zegt Arjan de Vries, sectiecommandant van de ME. ‘Dus dat willen ze ook ze realistisch mogelijk oefenen. Daarom hebben we behalve de studenten ook mensen van een sportschool ingehuurd. Die weten precies hoe ver ze kunnen gaan. Voor dat echte werk willen we geen studenten inzetten.’

'Dat hoort erbij'

‘Ik ben hier geraakt’, zegt één van de getatoeëerde sportjongens terwijl hij op zijn arm wijst. ‘En ook hier (wijst op zijn andere arm) en hier (wijst naar zijn hoofd). En ik heb een dikke lip. Maar dat maakt niet uit, dat ben ik wel gewend.’ ‘Dat hoort erbij’, zegt sectiecommandant De Vries even later buiten de Euroborg. Hij is tevreden over het verloop van de oefening. ‘Het is belangrijk dat deze mensen als een groep leren te opereren.’
Ook morgen wordt er nog geoefend in en rond de Euroborg. Dan zijn alle ongeveer 220 ME'ers uit Noord-Nederland aan de beurt geweest.