Evenementen voor licht verstandelijk beperkte mensen: 'Ze vinden het spannend om mensen te ontmoeten'

Joris Koopman
Joris Koopman © RTV Noord
Licht verstandelijk beperkte mensen hebben vaak moeite om verkering te krijgen of om nieuwe vriendschappen te sluiten Het Contactlab van de stadjer Joris Koopman wil het deze groep wat makkelijker maken door evenementen te organiseren.
Het idee is ontstaan door een gesprek met zijn twee-eiige tweelingbroer Pim. Pim is verstandelijk beperkt en vroeg op een dag zijn broer waarom hij zo'n grote vriendengroep heeft, 'dat wil ik ook.' Joris: 'Dat raakte me en heeft mij eigenlijk niet meer losgelaten.

Behoefte aan meer contacten

Ze zijn al hun hele leven samen. 'Ik beschouw Pim echt als een goede vriend. We doen veel leuke dingen samen, maar ik merk aan hem dat hij behoefte heeft aan contact met anderen. hij vind het alleen moeilijk om anderen te vinden, of om te kijken of en hoe hij het initiatief moet nemen.'
Niet alleen Pim liep hiermee rond. 'Ik merk ook binnen zijn woonvorm, zijn werkplek of zijn g-voetbalteam dat er meer mensen zijn zoals Pim', vertelt broer Joris. 'Dat deed mij beseffen 'iedereen moet een zo goed mogelijke vriendenkring kunnen hebben. Ik vind het heel vervelend voor Pim, maar ook voor anderen die kampen met een beperking, want je gunt iedereen het beste.'

'Leven vaak in hun eigen bubbel'

En zodoende heeft Joris het Contactlab opgericht, een plek voor licht verstandelijk beperkte mensen (lvb'ers) om elkaar te ontmoeten. 'Ze leven vaak in hun eigen bubbel van werkplek en woonvorm. Ze vinden het spannend om mensen te ontmoeten en weten soms ook gewoon niet hoe het moet om een gesprekje op gang te houden', legt Joris uit.
Pim Koopman is werkzaam bij Mennoos Kookerij, een restaurant in Stad dat gerund wordt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 'We hebben hier een ontzettend leuke werkomgeving met leuke begeleiders en een leuk team, we hebben altijd lol samen.', vertelt hij.
Pim Koopman
Pim Koopman © RTV Noord
Maar hij wil meer contacten leggen. 'Ik vind het belangrijk dat ze mij accepteren, ik accepteer diegene natuurlijk ook.' Hij zoekt vooral het vriendschappelijke. 'Zoals een vriend of vriendin waar ik af en toe een drankje mee kan doen of langs kan komen om te eten, een leuke middag of avond mee te hebben.'

Uitgangspunt is vriendschap

Het ContactLab is inmiddels twee jaar bezig. 'Door corona konden we heel veel dingen niet doen, dus we hebben even gewacht', laat Joris weten. Nu de regels weg zijn komen er weer evenementen op de kalender. 'Aankomend weekend hebben we een kookworkshop bij Mennoos Kookerij', vertelt Joris.
'We gaan juist naar bedrijven toe waar lvb'ers werken', legt hij uit. 'We gaan dit weekend samen hapjes bereiden, misschien worden er nummers uitgewisseld en we gaan spelletjes spelen.' Het uitgangspunt is volgens de broers vriendschap. 'Een liefdesrelatie kan natuurlijk wel ontstaan, maar daar doen we het niet voor.'
Pim heeft inmiddels een goede vriend aan het Contactlab overgehouden, die hij maandelijks ziet. 'We zien ook dat mensen terugkeren, ze vinden het dus fijn', vertelt Joris opgewekt.
Het Contactlab organiseert zes keer per jaar een evenement.
Kijk hier het gesprek in Noord Vandaag terug:
Contactlab helpt mensen met een beperking om nieuwe vrienden te maken