Klassieke muziek heeft vernieuwing nodig: 'Er ligt een grote opgave'

De ingang van het Prins Claus Conservatorium
De ingang van het Prins Claus Conservatorium © Derk Bosscher/RTV Noord
Het Prins Claus Conservatorium wil studenten en pas afgestudeerde musici stimuleren het aanbod van klassieke muziek te vernieuwen. De provincie Groningen ondersteunt dat voornemen met een subsidiepot van 260.000 euro.
Het geld is bedoeld voor studenten en pas afgestudeerde musici van het Prins Claus Conservatorium. De Kunstraad Groningen beoordeelt de aanvragen die musici zelf moeten indienen, maar waarbij het Prins Claus Conservatorium wel begeleiding geeft.

'Gemiddelde leeftijd bij concerten stijgt'

‘De afgelopen jaren is de gemiddelde leeftijd bij concerten gestegen van 57 naar 67 jaar’, zegt bestuurslid Johan Kolsteeg van de Kunstraad Groningen, het orgaan dat de subsidieaanvragen op kwaliteit en diversiteit beoordeelt. ‘Er ligt een grote opgave voor componisten en musici om vernieuwend te blijven en nieuw publiek aan te boren.’
Dat ziet docent Remco de Haan van het Prins Claus Conservatorium ook. ‘De culturele wereld is enorm veranderd’, zegt hij. ‘Wij leren studenten nu niet alleen het vak van musicus, maar we leren ze ook te ondernemen, een projectplan te maken en marketing te bedrijven om hun muziek onder de aandacht te brengen. Dat is nodig in deze tijd, want internet heeft de muziekwereld heel erg veranderd.’

'Setting rond klassieke muziek moet breder'

De subsidiepot van de provincie Groningen is bedoeld om studenten en pas afgestudeerde musici de kans te geven projecten te ontwikkelen die in het teken staan van vernieuwing. Want vernieuwing is nodig om de klassieke muziek in de harten van de mensen te laten voortleven, zo concludeerde de Kunstraad al eerder. Het Prins Claus Conservatorium wijst haar studenten daar ook op.
‘Een groeiende groep mensen drijft af van de klassieke wereld, dus wij zeggen dat studenten op de een of andere manier innovatief moet zijn. Het is niet gelijk bedoeld om de muziek aan te gaan passen, maar studenten kunnen de setting waarin de muziek wordt gepresenteerd aanpassen om de klassieke muziek zo voor een bredere doelgroep toegankelijk te maken’, zegt De Haas.
Musici kunnen maximaal tienduizend euro aanvragen voor activiteiten die klassieke muziek op een vernieuwende manier aanbieden en die de verbinding zoeken met een maatschappelijk thema. De eerste subsidieronde loopt tot 15 juni en de regeling wordt tot 2024 aangeboden.