Honderd asielzoekers uit Ter Apel brengen de nacht door in Emmen

Asielzoekers slapen tegen een boom voor de opvang in Ter Apel
Asielzoekers slapen tegen een boom voor de opvang in Ter Apel © Martijn Klungel/RTV Noord
Er werd dinsdag bij het COA gevreesd voor een herhaling van vorige week, toen tientallen asielzoekers buiten de hekken moesten blijven. De Drentse gemeente Emmen schiet Ter Apel te hulp en stelt honderd bedden beschikbaar voor zowel dinsdag- als woensdagnacht.
Dat meldt RTV Drenthe.
De asielzoekers worden ondergebracht in de sporthal in de wijk Bargeres in Emmen.
In Ter Apel hadden sommige asielzoekers de nacht op stoelen doorgebracht omdat er geen bedden meer over waren. Dinsdag werden er zo'n tweehonderd nieuwe asielzoekers verwacht in Ter Apel, waardoor het COA bang was dat mensen dinsdagnacht opnieuw in de buitenlucht moesten doorbrengen.
Om de druk bij het aanmeldcentrum weg te nemen, schiet Emmen te hulp. 'In Ter Apel loopt het keer op keer over. Vanavond gaat dat ook gebeuren', legt burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen uit. 'We hebben al in een eerder stadium aangegeven: als we iets kunnen betekenen, geef dat aan. Vanmiddag kreeg ik een telefoontje. We hadden de sporthal in Bargeres nog beschikbaar.'
De sporthal waar de asielzoekers worden opgevangen
De sporthal waar de asielzoekers worden opgevangen © Google StreetView

Tweeduizend personen

Het aanmeldcentrum in Ter Apel heeft een limiet van maximaal tweeduizend personen gekregen. De vraag is alleen wel waar de asielzoekers heen moeten, als ze niet naar binnen mogen omdat de maximumcapaciteit is benut. Staatsecretaris Eric van der Burg is in gesprek met een andere burgemeester over een tweede aanmeldlocatie.
Wie zitten er in 'Ter Apel'?

In het aanmeldcentrum in Ter Apel kloppen zowel 'asielzoekers' als 'vluchtelingen' aan. Die termen worden vaak door elkaar gebruikt. Maar voor de wet is er een wezenlijk verschil. Iedereen die asiel wil in ons land, moet daarvoor een procedure doorlopen, die normaal gesproken in Ter Apel begint. Deze procedure duurt officieel enkele maanden, maar in de praktijk vaak veel langer. Dat kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld omdat de herkomst van de asielzoeker onduidelijk is.

Vluchtelingen

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) beslist of een asielzoeker in Nederland mag blijven. Hij of zij krijgt dan een vluchtelingenstatus. De asielzoekers die momenteel naar ons land komen, zijn onder meer afkomstig uit Syrië, Jemen en andere landen waar sprake is van een oorlogssituatie. Zij maken daardoor een gerede kans op een verblijfsvergunning. Nederland is volgens internationale afspraken verplicht hieraan mee te werken. Wordt de aanvraag afgewezen, dan moet de asielzoeker terug naar het land van herkomst.

Veiligelanders

Ook zogeheten veiligelanders kloppen aan in Ter Apel. Dat zijn asielzoekers uit landen als Tunesië en Marokko, die weinig kans maken op een verblijfsvergunning omdat hun land bekend staat als veilig. Het gaat vaak om (relatief jonge) mannen die in hun eigen land weinig toekomst voor zichzelf zien. Deze groep staat bekend om de overlast die zij bovengemiddeld vaak veroorzaken in de tijd dat zij in Nederland verblijven. Reden voor veel gemeenten afwijzend te staan tegenover het openen van een asielzoekerscentrum.

En Oekraïners dan?

Oekraïners die gevlucht zijn voor de oorlog mogen voorlopig sowieso in Nederland blijven. Zij hoeven dus geen asiel aan te vragen, al doen sommigen dat wel. En omdat zij (tijdelijk) in Nederland mogen blijven, zijn gemeenten verplicht mee te werken aan het verlenen van onderdak en andere noodzakelijke voorzieningen zoals onderwijs. Hetzelfde geldt voor de Afghaanse evacués die sinds augustus vorig jaar in Nederland zijn.

Voldoende andere opvangplekken voor Oekraïners

Het Rijk heeft gemeenten verplicht om Oekraïners op te vangen. Veel gemeenten doen hiervoor hun uiterste best. Dat is een verschil met 'gewone' asielzoekers. Gemeenten kunnen niet worden gedwongen mee te werken aan de opvang van deze groep; daarvoor moet de eerst de wet worden aangepast. Staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid komt binnenkort met een voorstel. Maar het gaat waarschijnlijk nog maanden duren voordat de wet op dit punt is aangepast.