Jochen Mierau gaat bij Lifelines aan de slag

Jochen Mierau, gezondheidseconoom en hoogleraar aan de RUG
Jochen Mierau, gezondheidseconoom en hoogleraar aan de RUG © RTV Noord
Gezondheidseconoom Jochen Mierau is per 1 juli benoemd tot wetenschappelijk directeur bij Lifelines. Hij gaat samen met directeur-bestuurder Bert-Jan Souman leiding geven aan de noordelijk data- en biobank.
Bij Lifelines wordt gezondheidsdata en lichaamsmateriaal van duizenden noordelingen verzameld en geanalyseerd voor langdurig onderzoek. Mierau moet ervoor zorgen dat de data meer invloed krijgt op de zorg en het gezondheidsbeleid.

Nieuwe ronde, nieuwe coronakennis

De inhoud en financiering van de vierde onderzoeksronde van Lifelines is daarbij cruciaal. Met gegevens daaruit kan bijvoorbeeld de gezondheid onderzocht worden van vóór, tijdens en ná de coronapandemie.

Ziekte ontwikkeld in loop van onderzoek

'In het preventieakkoord van het kabinet zijn onderzoek naar en de aanpak van Alzheimer, obesitas en kanker belangrijke doelstellingen. Binnen Lifelines zitten deelnemers, die in de loop van hun deelname, al sinds 2006, een ziekte hebben ontwikkeld. Lifelines heeft de data en lichaamsmateriaal van de afgelopen vijftien jaar. Hierdoor kunnen we terug in de tijd kijken of er misschien al voortekenen waren waardoor aandoeningen eerder opgespoord kunnen worden en er betere een behandeling ontwikkeld kan worden', aldus Mierau.