Huurders bevingsgebied kunnen 3.000 euro krijgen, of meer (als je het bonnetje nog hebt)

Nieuwe huizen en tuinen in Opwierde-Zuid in Appingedam
Nieuwe huizen en tuinen in Opwierde-Zuid in Appingedam © Martin Drent/ RTV Noord
Huurders in het bevingsgebied kunnen vanaf nu een vergoeding krijgen als een zelfgebouwde schuur of schutting weg moet vanwege de versterking. Het gaat om een vast bedrag van drieduizend euro. Is het al gesloopt en kostte het meer, dan moeten bewoners dit aan kunnen tonen met een bonnetje of factuur.
De regeling kan voor veel huurders uit, maar voor sommigen niet. 'De schuur heeft er twintig jaar gestaan, die bonnen heb ik niet meer', zegt Gabe Douwsma uit Appingedam.

Van uitbouw tot planten

Huurders moesten er anderhalf jaar op wachten, maar kunnen nu een vergoeding krijgen voor alle zogeheten 'zelf aangebrachte voorzieningen'. Het gaat bijvoorbeeld om een tuinhuis, een schutting, een serre, een uitbouw, een garage of een uitbreiding van de badkamer of keuken. Maar ook voor kleinere zaken, zoals sierbeplanting, sierbestrating of een vijver.
Heb je als huurder dus enkele honderden euro's uitgegeven aan sierplanten, maar moeten ze weg vanwege de versterking, dan krijg je daar drieduizend euro voor. Het geld is vrij te besteden, je hoeft er dus niet per se nieuwe planten voor te kopen. De regeling geldt ook als zaken beschadigd zijn tijdens de werkzaamheden.

Minder kosten

Waarom heeft het ministerie van Economische Zaken voor zo'n vast bedrag gekozen? 'Dit heeft als voordeel dat er zowel voor de huurder als Nationaal Coördinator Groningen lagere administratieve lasten zijn en geen kosten voor opname en taxatie', laat een woordvoerder weten. Het ministerie hoopt daarmee de meeste zaken af te kunnen doen.
'Voor mij kan het financieel uit om die drieduizend euro te pakken', zegt Marit Koopman uit Appingedam. Ze had altijd een vogelhok in de tuin staan. Inmiddels is ze verhuisd naar een nieuwe woning. Daar heeft Koopman een nieuw vogelhok neergezet voor 1.500 euro. De rest mag ze houden, voor Koopman dus een mooie meevaller.
Het vogelhok van Marit Koopman
Het vogelhok van Marit Koopman © Martin Drent/RTV Noord
Is een tuinhuis of uitbouw meer waard, dan kun je als huurder vragen of een deskundige langskomt om te bepalen hoe hoog de vergoeding moet zijn. Huurders krijgen dan het bedrag dat de deskundige bepaalt. Het kan zijn dat dit lager uitvalt dan drieduizend euro.

Facturen of bankafschriften

Een bonnetje achteraf kunnen tonen is soms lastig. Daar kan Gabe Douwsma over meepraten. Samen met zijn vrouw woont hij vijftig jaar in Opwierde-Zuid. Het echtpaar had altijd een schuurtje en overkapping in de tuin.
'Bij elkaar opgeteld kostte dat wel vierduizend euro. Dat heeft er bijna twintig jaar gestaan. Ook had ik er sierbestrating bij, dat kostte 1.500 euro. Maar die bonnen heb ik niet meer, dus ik moet het doen met de vergoeding van drieduizend euro', zegt Douwsma.

Foto's zijn onvoldoende

Voor de sloop is alles op de foto gezet bij de familie Douwsma, maar daar heeft het echtpaar niets aan. Foto's zijn onvoldoende bewijs om een hogere vergoeding te krijgen, laat het ministerie weten.
'Alleen werken op basis van foto's en video's is niet mogelijk. Op basis van beeldmateriaal is de waarde van de voorziening namelijk lastig te waarderen. Ook is het niet tot de aanvrager te herleiden', aldus de woordvoerder.
Dat zorgt voor gefronste wenkbrauwen in het gebied: 'Wie bewaart nou een kassabon van hout van tien jaar geleden? Dat doet niemand', zegt Koopman. Douwsma: 'Een hele hoop mensen hebben er ruim voldoende aan, maar wij niet.'

Binnen acht weken duidelijkheid

Huurders kunnen de vergoeding aanvragen via de site van de Nationaal Coördinator Groningen. Het geldt zowel voor huurders van woningbouwcorporaties als particuliere huurders. Bewoners krijgen binnen acht weken een bericht of de vergoeding is goedgekeurd. Vervolgens moet het binnen dertig dagen op de rekening staan.
De regeling is bedoeld om vergoedingen voor huurders en kopers gelijk te trekken. Het komt voort uit afspraken die de acht woningbouwcorporaties in het gebied met het ministerie hebben gemaakt.