Verdachte van pinpasfraude meldt zich bij politie (update)

De verdachte man in beeld tijdens het pinnen met gestolen bankpassen in Groningen
De verdachte man in beeld tijdens het pinnen met gestolen bankpassen in Groningen © Politie Noord Nederland
Een 74-jarige vrouw uit Groningen is in maart slachtoffer geworden van bankhelpdeskfraude. De mannelijke verdachte heeft de zich bij de politie gemeld. Dat gebeurde nadat de politie woensdag scherpe beelden naar buiten bracht.
Op die beelden is te zien hoe de verdachte met pinpassen van het slachtoffer geld opneemt in Groningen.

'Bankmedewerker' uit Spanje

Op maandag 7 maart werd het 74-jarige slachtoffer gebeld. 'Aan de andere kant van de lijn hoort ze een man. Hij zegt dat-ie fraudemedewerker is van haar bank', laat de politie weten.
De verdachte zei in het telefoongesprek dat in Spanje geprobeerd was om geld van haar rekening te halen, maar gelukkig kon de bank dat voorkomen door haar rekeningen te blokkeren. 'Om de fraude op te lossen moest het slachtoffer de bankpassen van al haar bankrekeningen inleveren. Haar pincodes gaf ze door via de telefoon', aldus de politie.

Bankpassen afgegeven

De 74-jarige vrouw handelt te goeder trouw en geeft 'een koerier' die haar thuis opzoekt, haar bankpassen mee. Later vertrouwde het slachtoffer de gang van zaken toch niet. Ze laat haar bankpassen blokkeren, maar dan is het al te laat: de verdachte heeft diezelfde avond op verschillende locaties in Stad geld van de rekeningen van het slachtoffer gepind.
'Hij pinde bij een geldautomaat aan de Grote Markt in Groningen, in een winkel aan het Sontplein en bij een tankstation in de wijk Paddepoel. Er zijn scherpe beelden van de pinner', zegt de politie.
Het bericht is aangevuld met informatie dat de verdachte zich heeft gemeld bij de politie.