De Nedersaksenlijn zorgt voor zweet op het voorhoofd

Decennialang wordt er al gesproken over een trein naar Stadskanaal en Emmen. De Dag van de Nedersaksenlijn zet het dertig kilometer ontbrekend stuk spoor nog wat prominenter op de agenda.
Het zweet gutst Alwin te Riestap van het voorhoofd. De wethouder van de gemeente Hardenberg is niet de enige die het warm heeft. Buiten loopt de temperatuur op en de stoomlocomotief van museumspoorlijn STAR stelt de meereizende bestuurders en ambtenaren bij vlagen flink op de proef.
De stoomlocomotief vervoert vandaag tientallen ‘bobo’s’ tijdens de Dag van de Nedersaksenlijn, een dag die in het teken staat van het ontbrekende stuk spoor tussen Veendam en Emmen. De STAR rijdt nog wel tussen Stadskanaal en Veendam, en de passagiers krijgen een indruk van de historische manier van reizen.
'Dit is een lobbyactiviteit'
Maar Zuidoost-Groningen wil vooruit. De stichting Nedersaksenlijn klampt zich vast aan recente onderzoeken, waarin gesteld wordt dat de Nedersaksenlijn weldegelijk potentie heeft. Deze Dag van de Nedersaksenlijn moet bestuurders en ambtenaren nog eens overtuigen van nut en noodzaak.
‘Dit is niks anders dan een lobbyactiviteit, daar komt het eigenlijk op neer’, zegt woordvoerder Henk Kwak van de stichting Nedersaksenlijn. De stichting is erin geslaagd om niet alleen de wethouder van Hardenberg naar Stadskanaal te krijgen, ook burgemeester Thomas Berling van de Duitse gemeente Nordhorn geeft acte de presence. Naast deze heren zijn er ambtenaren, lobbyisten en ondernemers aanwezig om te laten zien waarom de treinverbinding voor Zuidoost-Groningen en Drenthe zo van belang is.

'Hoog regeringsgehalte'
Bestuurslid Anne de Vries van museumspoorlijn STAR ziet het allemaal goedkeurend aan. ‘Het aantal stropdassen valt nog mee gezien de warmte, maar het is inderdaad een hoog ‘regeringsgehalte’, lacht De Vries. Hij is gastheer namens de STAR en vervult die rol met verve.
De plannenmakers hoeven de regio zelf niet meer te overtuigen, ze hopen vooral dat ‘Den Haag’ de portemonnee wil trekken. De regio is zelf in elk geval ook aan zet, want tijdens deze Dag van de Nedersaksenlijn moeten de contouren van een zogeheten ‘bidbook’ worden geschetst, een document waardoor de staatssecretaris overstag gaat. ‘Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur heeft ons gevraagd om uiterlijk eind dit jaar met een bidbook te komen’, zegt Kwak. ‘Daar is deze dag ook voor bedoeld, om zoveel mogelijk input op te halen voor dit bidbook.’
Dag van de Nedersaksenlijn is 'niet anders dan een lobbyactiviteit'
Misschien wel 2035?
Het zijn allemaal kleine stappen, want de Nedersaksenlijn is een project van de lange adem. ‘We hopen dat deze treinverbinding in de plannen van de staatssecretaris worden opgenomen. Als dat gebeurt, kan het ontbrekende stukje treinspoor er uiterlijk 2035 liggen.’
Die staatssecretaris zou vandaag aanwezig zijn. Zou, want ze is er vanavond niet bij wanneer de Dag van de Nedersaksenlijn wordt afgesloten in theater Geert Teis in Stadskanaal. Dat hindert de plannenmakers niet om door te zetten. Want de Nedersaksenlijn, die moet er gewoon komen. Kwak: ‘Je hebt altijd voor- en tegenstanders met dit soort projecten. Ik zeg: houd gewoon moed, en het komt goed.’