Gemeente Westerveld schiet Ter Apel te hulp en vangt honderd asielzoekers op

asielzoekers slapen op de grond voor bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
asielzoekers slapen op de grond voor bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © Martijn Klungel/RTV Noord
De gemeente Westerveld biedt vanaf donderdagmiddag onderdak aan honderd asielzoekers uit Ter Apel. Ze wil zo helpen bij het ontlasten van het aanmeldcentrum.
De groep wordt opgevangen in sporthal de Spronk in Vledder, die wordt ingericht voor noodopvang. Sportlessen en andere activiteiten die de komende week in de sporthal zouden plaatsvinden, zijn afgezegd. De gemeente verwacht dat de vluchtelingen op 27 mei de gemeente verlaten en dat de sporthal dan weer beschikbaar is voor haar inwoners.
Sporthal De Spronk in Vledder
Sporthal De Spronk in Vledder © Google Street View
Burgemeester Rikus Jager: ‘Als gemeente zijn we graag bereid een helpende hand te bieden wanneer de nood hoog is. Het is van belang om als gemeenten samen te werken om schrijnende situaties zoals afgelopen week te voorkomen.’

Maximaal tweeduizend

Het aanmeldcentrum in Ter Apel heeft een limiet van maximaal tweeduizend personen gekregen. De vraag is alleen wel waar de asielzoekers heen moeten, als ze niet naar binnen mogen omdat de maximumcapaciteit is benut. Staatsecretaris Eric van der Burg is in gesprek met een andere burgemeester over een tweede aanmeldlocatie. Eerder stelde de gemeente Emmen al tijdelijk honderd bedden beschikbaar in een sporthal.